Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes

Graviditetsdiabetes av avgaser

En ny studie från forskare vid Lunds universitet visar att utsläpp från bilar och industrier kan ge fler antal fall av graviditetsdiabetes.
Annons

En ny studie från forskare vid Lunds universitet visar att utsläpp från bilar och industrier kan ge fler antal fall av graviditetsdiabetes. Resultaten visar att risken ökar även vid halter som inte överstiger miljökvalitetsnormerna. I städer är riskerna för gravida kvinnor att drabbas betydligt högre än på landsbygden. Bilar står för fyra femtedelar av luftföroreningarna i genomsnitt, industrier för cirka en femtedel av utsläppen av kvävemonoxid. Närhet till biltrafik är det som i huvudsak avgör exponeringsgrad menar Ebba Malmqvist, forskare vid institutionen för arbets- och miljömedicin vid Lunds universitet.

– Vi såg tydliga resultat med ett linjärt samband mellan halten av kvävemonoxid och antal fall av gestationsdiabetes, säger Ebba Malmqvist.

Annons
Annons

Studien visar att risken kan öka med mellan tjugo till sjuttio procent beroende på exponeringsgrad.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från diabeteskongresserna ADA och EASD? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • NetdoktorPro.se - http://netdoktorpro.se/diabetes/artiklar/Avgaser-kan-orsaka--graviditetsdiabetes

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.