Nyhet | Diabetes

Kaffe bra för hälsan

Kaffe piggar upp, skärper minnet och koncentrationen och får kroppen att bränna fett, andas snabbare och producera magsaft och kissa oftare. Enligt nya rön är kaffe så pass bra för hälsan att det kan komma att användas som läkemedel i framtiden.

Publicerad den: 2010-07-21
Författare: Jozephine Hagenlöf, Nyhetsredaktör, Netdoktor.se

Annons

Kaffe piggar upp, skärper minnet och koncentrationen och får kroppen att bränna fett, andas snabbare och producera magsaft och kissa oftare. Enligt nya rön är kaffe så pass bra för hälsan att det kan komma att användas som läkemedel i framtiden, skriver Dagens Nyheter på nätet.

– Det finns data som tyder på att några koppar kaffe på morgonen kan vara väl så effektivt som de läkemedel som läkemedelsindustrin försökt hitta för att motverka ålderberoende demenssjukdomar, säger Bertil Fredholm, professor i farmakologi vid Karolinska institutet och en av landets främsta experter på koffein, till Dagens Nyheter.

Förutom att koffein tycks förbättra tanke- och inlärningsförmågan, som bland annat djurförsök och kognitiva test bland äldre pekar på, visar en rapport som SBU, Statens beredning för medicinsk utvärdering, gjort att kaffe även är positivt för personer med diabetes. Rapporten visar att de diabetiker som dricker mer än två koppar kaffe per dag löper mindre risk att dö i hjärt-kärlsjukdom än de som dricker mindre eller inget kaffe alls, skriver tidningen.

Nackdelarna med kaffe är att dricker man för mycket blir man skärrad, retlig, orolig och får svårt att somna. En annan grupp som bör vara försiktiga med kaffet är gravida kvinnor.

Annons
Annons

– Det finns forskningsresultat, baserade på djurförsök, som tyder på att avkomman till mammor som intagit koffein under graviditeten kan få beteendeförändringar, de reagerar kraftigare än andra på centralstimulerande medel, berättar Bertil Fredholm för Dagens Nyheter.

Nu försöker läkemedelsföretagen ta fram substanser som påverkar adenosinet på samma sätt som koffeinet utan att det ger de negativa effekterna.

    Källor

  • Dagens Nyheters nätupplaga - http://www.dn.se/livsstil/halsa/en-kopp-kaffe-for-halsan-1.1139332

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons