Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes

Lågt kaliumvärde kan öka risken för diabetes

Lågt kaliumvärde kan kopplas till ökad risk för att drabbas av typ 2-diabetes. Det har tidigare studier indikerat och nu har detta samband undersökt i en studie på över 12 000 medelålders amerikaner som följts i åtta år.
Annons

Lågt kaliumvärde kan kopplas till ökad risk för att drabbas av typ 2-diabetes. Det har tidigare studier indikerat och nu har detta samband undersökt i en studie på över 12 000 medelålders amerikaner som följts i åtta år, skriver Dagens Medicin på nätet. Och studieresultaten visar att personer med förhållandevis låga nivåer av kalium hade ökad risk att få typ 2-diabetes.

Studiedeltagarna delades in i fyra grupper beroende på sin kaliumnivå vid studiens start. Och de som hade en kaliumnivå under 4,0 mmol/l, det vill säga personer som ingick i den lägsta gruppen, hade 65 procent ökad risk att drabbas av diabetes jämfört med dem i högsta gruppen, som hade en kaliumnivå på 5 till 5,5 mmol/l. Även när forskarna tagit hänsyn till en andra faktorer, som kön, högt blodtryck och ärftlig risk för diabetes så kvarstod sambandet, uppger Dagens Medicin.

Annons
Annons

Forskarna bakom studien, verksamma vid Johns Hopkins University i Baltimore, USA, påpekar dock att det är för tidigt att dra några slutsatser om orsakssamband utifrån de aktuella fynden. Därför efterlyser de nu mer forskning på området, för att bland annat undersöka om kaliumtillskott skulle kunna skydda mot diabetes.

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från diabeteskongresserna ADA och EASD? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Dagens Medicins nätupplaga - http://www.dagensmedicin.se/nyheter/2010/10/25/lagt-kalium-kopplas-till-d/index.xml

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons