Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes

Minskad risk att dö i hjärt-kärlsjukdom hos diabetiker

Tack vare bättre vård är risken för att dö i hjärt-kärlsjukdom på väg att minska hos diabetiker. Det visar en svensk studie publicerad i New England Journal of Medicine.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-04-21

Annons

Resultatet av studien visar att det idag inte finns någon skillnad mellan personer med typ 1-diabetes och slumpmässigt tagna personer gällande minskad dödlig utgång i hjärt-kärlsjukdom. Antalet dödsfall har minskat med 31,4 fall per 10 000 personer och år för patienter med typ 1-diabetes. Trenden gick dock inte att se hos typ 2-diabetiker, som hade en mindre uttalad nedgång jämfört med kontrollpersonerna.

Enligt forskarna, som bland annat är verksamma vid Göteborgs universitet, är resultaten sannolikt en följd av personer med kroniska sjukdomar idag får bättre sjukvård. Idag får dessutom fler diabetespatienter använda system för glukosmonitorering samtidigt som det har skett framsteg i att behandla kärlsjukdomar.

Studien bygger på data från nationella diabetesregistret där nära 37 000 patienter med typ 1-diabetes och över 457 000patienter med typ 2-diabetes följts under 15 år.

Annons
Annons
Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från diabeteskongresserna ADA och EASD? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2017/04/12/dodligheten-i-diabetes-verkar-minska/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.