Nyhet | Diabetes

Nyupptäckt sjukdomsmekanism öppnar för nya diabetesbehandlingar

I en ny artikel i Nature Communications presenteras en mekanism bakom den minskade insulinproduktionen vid diabetes typ 2. Forskarna beskriver hur insulinproducerande celler backar i sin utveckling, blir omogna, och inte fungerar som de ska. Fyndet ger hopp om nya kliniska behandlingar.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-06-07
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Om man kan påverka på cellnivå, och återställa kroppens egen sekundsnabba reglering, får man en bättre fininställning av blodsockret än vad insulinsprutor kan ge, säger Anders Rosengren, docent i metabol fysiologi, och verksam vid Institutionen för neurovetenskap och fysiologi och Wallenbergcentrum för molekylär och translationell medicin vid Göteborgs universitet.

Det är sedan tidigare känt att de insulinproducerande cellerna sviktar vid typ 2-diabetes. Teorierna har varit att de insulinproducerande cellerna blir färre, en annan att deras funktion försämras. Men den nya förklaringen, som förenar de omdebatterade teorierna, går ut på att de insulinproducerande cellerna går tillbaka i utveckling och blir omogna. Något som gör att antalet funktionsdugliga celler minskar. Detta framgår i ett pressmeddelande från Sahlgrenska Akademin.

Läs även: Testa personer med högrisk för diabetes – Tre metoder

Genen som driver vid typ 2-diabetes

I studien tittade forskarna på 124 vävnadsprover, varav 41 från personer med typ 2-diabetes, och kunde på så vis se vilka genförändringar i cellerna som påverkade sjukdomsförloppet mest. En analys som Anders Rosengren beskriver med en bild från flygets värld.

Annons
Annons

– Alla flygplatser är förbundna i ett stort nätverk, men en störning på Frankfurts flygplats är mycket allvarligare än en störning i Göteborg. Vi letade upp hubbarna, nyckelgenerna, och de stora förbindelselänkarna. Av nästan 3 000 gener som var förändrade vid diabetes var 168 så kallade Frankfurtgener, och det var dem vi fokuserade på.

Läs även: Uppdaterade nationella riktlinjer för diabetesvård

Den fortsatta analysen visade att en tidigare okänd gen i diabetessammanhang – SOX5 – påverkar sjukdomen.

– Om man artificiellt undertrycker och stänger av SOX5 så försämras funktionen hos de 168 generna och cellerna backar i mognadsgrad. Om man sedan tillför SOX5 skruvas de 168 generna upp och insulinförsättningen kan normaliseras, förklarar Anders Rosengren och fortsätter:

Annons
Annons

– Det var väldigt spännande att se. Det var nästan som en volymkontroll där mognadsgraden kunde dras upp och ner i de insulinproducerande cellerna.

Framtida läkemedel vid typ 2-diabetes

Anders Rosengren manar att läkemedel som återställer mognaden hos insulinproducerande celler inte är långt borta. Troligt ät att det redan finns i form av mediciner som används vid andra sjukdomar. Samtidigt understryker Anders Rosengren vikten av hälsosamma levnadsvanor vid typ 2-diabetes då SOX5 torde minska om man äter onyttigt och rör sig för lite.

– Det är viktigt att inte dra alla över en kam. Vissa klarar sig länge trots ohälsosamma levnadsvanor, för andra tippar det över tidigare. Men oavsett genetiska förutsättningar har man en möjlighet att göra något år sin sjukdom, säger han.

    Källor

  • Sahlgrenska Akademin - http://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet//nyupptackt-sjukdomsmekanism-for-typ-2-diabetes.cid1472500

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons