Nyhet | Diabetes

Så kan mörkertalet för typ 2-diabetes minska

Omkring 150 000 svenskar beräknas ha typ 2-diabetes utan att veta om det och ytterligare ett okänt antal personer har ett förstadium till sjukdomen. För att öka kunskapen kring diabetes och förhindra allvarliga komplikationer kan du tipsa dina patienter om Netdoktors upplysningskampanj Diabetes-kollen.se.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-03-12
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Typ 2-diabetes har ökat kraftigt på senare år och idag har omkring 450 000 svenskar fått diagnosen. Därutöver torde det finnas ett stort mörkertal, uppskattningsvis rör det sig om 150 000 personer i Sverige som har typ 2-diabetes utan att veta om det. Ytterligare ett okänt antal individer beräknas ha ett förstadium till sjukdomen.

Många drabbas av svåra komplikationer helt i onödan

Orsaken till mörkertalet är att det ofta tar många år innan tydliga och klassiska diabetessymtom visar sig. För att öka kunskapen kring diabetes startar Netdoktor upplysningskampanjen Diabetes-kollen.se, som stöds av Storstockholms Diabetesförening (SSDF) och Diabetesorganisationen (DiOS) i Sverige. Upplysningskampanjen består bland annat av några testfrågor kring riskfaktorer.

– De uppgifter som deltagarna lämnar kan ge värdefulla insikter om vilka förbättringar som behövs inom diabetesvården i Sverige och hur vården kan ge stöd till den viktiga egenvården samt bli mer individanpassad. Det är alldeles för många i dag som drabbas av svåra komplikationer helt i onödan, säger Anders Ekholm, ordförande i Storstockholms diabetesförening, och Thomas Magnusson, ordförande i Diabetesorganisationen i Sverige.

Annons
Annons

Ännu ett mål med upplysningskampanjen är att få en tydlig bild av hur personer med diagnosen typ 2-diabetes ser på sin sjukdom och den vård och behandling de erbjuds.

Tipsa dina patienter om Diabetes-kollen.se!

Om kampanjen Diabetes-kollen:

Diabetes-kollen.se syftar till att sprida kunskap om typ 2-diabetes. Utbildningen och patientundersökningen vänder sig till personer med sjukdomen och personer med riskfaktorer för att utveckla typ 2-diabetes, samt även till anhöriga, vårdpersonal och allmänt intresserade.

Kampanjen omfattar fem delar med tillhörande kunskapstest samt tre informationsmejl till intresserade deltagare. Diabeteskollen.se är en upplysningskampanj från Netdoktor som stödjs av Storstockholms Diabetesförening (SSDF) och Diabetesorganisationen i Sverige (DiOS), med ekonomiskt stöd av Storstockholms Diabetesförening, AstraZeneca AB och Boehringer Ingelheim AB. Netdoktor har utformat allt innehåll och ansvarar för alla delar inom upplysningskampanjen. Samtliga texter är faktagranskade av överläkare Soffia Guðbjörnsdottir, adjungerad professor Sahlgrenska Akademin, Göteborg, och registerhållare för Nationella Diabetesregistret (NDR).

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons