Nyhet | Diabetes

Så kan ny teknik göra livet enklare för personer med diabetes

Nya typer av hjälpmedel gör det enklare för diabetiker att hålla koll på sockerhalten i underhudsfettet. Säkrare glukoskontroll ska förbättra livskvalién hos dessa patienter. Det framgår i Socialstyrelsens uppdaterade nationella riktlinjer för diabetesvård som publiceras idag.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-10-31
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Ja, med en sådan här mätare som smidigt och enkelt håller koll på sockervärdena när som helst under dygnet kan livet bli mindre besvärligt, säger Mina Abbasi, projektledare för diabetesriktlinjerna.

Rekommendationerna riktar sig främst till personer med typ 1-diabetes med återkommande låga eller höga blodsockervärden samt för gravida med typ 1-diabetes.

Läs de uppdaterade nationella riktlinjer för diabetesvård >>

Kan undvika kritiska sockernivåer

Genom att fästa den nya typen av glukosmätare på exempelvis överarmen eller magen är det möjligt att, via en liten nål som är i kontakt med fettväven, hålla koll på blodsockret. Användaren läser av sina värden i en monitor i mobiltelefonen eller i en annan digital plattform.

Annons
Annons

– Det finns till och med hjälpmedel som larmar när sockernivåerna börjar sjunka under eller stiga över en kritisk nivå och som vid sammankoppling med insulinpump kan styra pumpen till stopp av insulintillförseln vid snabbt sjunkande eller farligt låga sockervärden, säger Mina Abbasi.

Kostar mer än traditionella mätmetoder

Annons
Annons

Nackdelen jämfört med standardmetoderna för att hålla koll på blodsockervärdena är att tekniken är dyr, vilket på kort sikt kommer öka kostnaderna för hälso- och sjukvården. Trots det har flera landsting redan börjat använda de här hjälpmedlen. Samtidigt syns flera skillnader, menar Mina Abbasi.

– Vi ser också att fler kvinnor än män får tillgång till den här tekniken, och även att fler yngre än äldre får det.

    Källor

  • Socialstyrelsen - http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2018/nyteknikkangoralivetenklareforpersonermeddiabetes

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons