Nyhet | Diabetes

Studie: Här är yrkesgrupperna som har högre risk för diabetes

Chaufförer, fabriksarbetare och städare har tre gånger så hög risk att drabbas av typ 2-diabetes, jämfört med högskolelärare och sjukgymnaster. Det visar en studien från Institutet för Miljömedicin vid Karolinska Institutet.


Publicerad den: 2019-09-18
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

olika yrken
Annons

– Tre gånger högre risk är ju jättemycket. Det är betydligt mer än man har sett tidigare när man till exempel har jämfört människor med olika utbildning och olika inkomstnivåer, säger studiens huvudförfattare Sofia Carlsson som är forskare inom diabetesepidemiologi vid Karolinska Institutet, till SVT.

Men forskarna tror inte att det är yrkesvalet i sig som avgör hur stor risk man har för att utveckla sjukdomen, den höga diabetesrisken verkar istället förklaras av en hög förekomst av riskfaktorer som övervikt, fysisk inaktivitet och rökning redan i unga år.

Forskarna har genom data från de nationella läkemedels- och vårdregistren kunnat följa 4,6 miljoner svenskar i arbetsförd ålder mellan åren 2006 och 2015. Av alla dessa svenskar drabbades 202 000 personer av typ 2-diabetes. Genom den här informationen har de kunnat se hur risken för att utveckla typ 2 diabetes skiljer sig mellan olika yrkesgrupper. De har också tagit del av information från mönstringsregistret och det medicinska födelseregistret för att se vilka livsstilsfaktorer som funnits redan tidigare i livet.

Det visade sig att chaufförer, fabriksarbetare och städare hade tre gånger högre risk att drabbas av sjukdomen än sjukgymnaster och högskolelärare hade.

Hos män var typ 2-diabetes vanligast bland yrkesförare och bland kvinnor var fabriksarbetare mest utsatta.

– Vi ser är ju att de här grupperna har betydligt högre förekomst av de klassiska riskfaktorerna för typ 2- diabetes. De har mer övervikt, sämre kondition och röker mer än personerna i de yrken där man har en låg risk, säger Sofia Carlsson, till SVT.

Livsstilsfaktorer med högre risk tidigare i livet

– Intressant nog ser vi att män som senare kommer att arbeta i yrken med hög diabetesrisk redan vid mönstringen är mer överviktiga och har sämre fysisk förmåga, alltså vid den ålder då de påbörjar sitt arbetsliv. Även bland kvinnorna ser vi att personer i yrkesgrupper med hög diabetesrisk har en högre förekomst av övervikt och rökning vid tidpunkten för första graviditeten än andra kvinnor. Självklart kan även faktorer på arbetet som stillasittande, oregelbundna arbetstider och stress spela en bidragande roll, men tyvärr saknar vi information om den specifika arbetsmiljön som deltagarna vistats i, säger hon i ett pressmeddelande från Karolinska Institutet.

Yrkesgrupperna som hade lägst risk att drabbas av sjukdomen hade manliga universitets- och högskolelärare och kvinnliga sjukgymnaster och tandhygienister.

Här kan du se ett diagram från Karolinska institutet där fler yrkesgrupper finns med >>

Annons
Annons

    Källor

  • Karolinska institutet - https://news.cision.com/se/karolinska-institutet/r/hogre-risk-for-typ-2-diabetes-i-vissa-yrkesgrupper,c2906815
  • Svt Nyheter - https://www.svt.se/nyheter/inrikes/fabriksarbetare-har-hogst-risk-att-drabbas-av-typ-2-diabetes

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons