Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Diabetes

Svält kan bota viss diabetes

För första gången har forskare lyckats visa att fasta eller att äta väldigt lite i perioder skulle kunna bota viss typ av diabetes. Att reglera mängden föda till det mindre leder enligt en studien till att nya celler börjar producera insulin.


Lovisa
Publicerad den: 2017-03-08

Annons

Att det vi äter påverkar hur vi mår - det är känt sedan innan. Men att kosthållning till och med skulle kunna bota våra sjukdomar är något annat. Allt mer forskning tyder dock på det.

 I det här fallet är det främst de med typ 2-diabetes som det gäller. Samtidigt menar forskarna bakom studien att svält förhoppningsvis även kan komma att ge resultat hos vissa diabetiker med typ 1.

Strikt diet för mus-diabetiker gav reslutat 

Enligt de amerikanske forskare som gjort studier på möss med diabetes, resulterade en strikt diet att djuren själva började producera nytt eget insulin igen.

Annons
Annons

Skulle en metod eller en medicin där kroppen själv tillverkar nya celler som producerar insulin tas fram vore det en revolutionerande lösning på ett av världens i dag största hälsoproblem.

– På sikt ger det här hopp om att diabetes i framtiden ska kunna botas, säger professor Kerstin Brismar vid Karolinska institutet, en av Sveriges främsta forskare på mat och hälsa.

Samtidigt varnar hon diabetiker för att själva börja fasta på egen hand

– Det kan vara direkt farligt, betonar hon.

Annons
Annons

Vill du bli först med att ta del av NetdoktorPro:s nyhetsrapportering från diabeteskongresserna ADA och EASD? Lämna din e-postadress här »

    Källor

  • SVT Nyheter/Vetenskap - http://www.svt.se/nyheter/vetenskap/fasta-kan-bota-diabetes

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.