Nyhet | Diabetes

Typ 2-diabetes kan förhindras med specialbakade bröd

Det kan vara värt att rekommendera dina patienter att tillsätta speciella kostfiber i samband med brödbakning. Detta ska minska risken för typ 2 diabetes och hjärt-och kärlsjukdomar, enligt en ny avhandling från Lunds universitet.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-04-10
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Eftersom vi äter flera gånger om dagen, varje dag, hela livet, ville jag undersöka hur ett populärt livsmedel som bröd kan underlätta kroppens arbete vid varje måltid. Jag ville också utgå från ingredienser som går att inhandla här i Sverige och som är relativt lätta att hantera, säger avhandlingsförfattaren Linda Ekström vid Centrum för preventiv livsmedelsforskning på Lunds universitet.

I avhandlingen jämfördes bröd bakat med specialla kostfibrer (guargummi, beta-glukaner och en speciell typ av majsstärkelse) med vitt vetebröd och vilka hälsoeffekter de har på unga friska studenter som åt bröd till frukost. De tillsatta fibrerna gjorde att bröden gav ett lägre blodsockersvar jämfört med det vita brödet. Vidare visade det sig att bröd bakat med guargummi och beta-glukan minskade hungerkänslorna och hade positiva effekter på två av de hormoner som styr aptiten. Dock är det få bagerier som använder sig av dessa fibrer idag.

– Även om det kostar mer att baka fiberbröd tycker jag personligen att det är ett litet pris att betala för en bättre hälsa. Min förhoppning är att bagerier kan bli intresserade av att baka med dessa fiber, eftersom det skulle det göra enklare för privatpersoner som då inte behöver baka själva.

Annons
Annons

"Pastan har fått ett oförtjänt dåligt rykte"

I avhandlingen testades även hur vit pasta påverkar blodsockernivåerna. Resultatet visade att försökspersonernas blodsockersvar var betydligt lägre efter en pastafrukost än efter en frukost bestående av vitt bröd.

– Det är intressant att vit pasta faktiskt inte påverkar blodsockerhalten lika mycket som bröd. Pastan har fått ett oförtjänt dåligt rykte, säger Linda Ekström.

    Källor

  • Lunds universitet - http://www.lu.se/article/kostfiber-tillsatta-vid-brodbakning-kan-minska-risken-for-insjuknande-i-typ-2-diabetes

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons