Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Endokrinologi

En minut i naturen hjälper mot stress

Undvik att gå in i väggen och bli utbränd genom att njuta av naturen. En minut i sol och natur dämpar blodtryck, puls och stresshormoner.
Annons

Undvik att gå in i väggen och bli utbränd genom att njuta av naturen. En minut i sol och natur dämpar blodtryck, puls och stresshormoner. Det menar i alla fall miljöpsykologen Roger Ulrich som hävdar att naturens påverkan har med evolution att göra, rapporterar nyhetsbyrån TT. Enligt Roger Ulrich så har människor genom åren ökat sina överlevnadschanser om de lärde sig hantera och minska farlig och uttröttande stress.

Olika studier runt om i världen pekar på att det finns ett samband mellan vistelse i naturen och välmående. Bland annat visar studierna att fin utsikt ger färre sjukdagar och mindre stress, samtidigt som det gör att man arbetar mer effektivt.
– Oavsett om man är uppvuxen i centrala Tokyo eller på landet så har naturen en bra inverkan, berättar Roder Ulrich, professor vid Texas A&M University i USA, till TT.

Annons
Annons

Eva-Lena Larsson, som är verksamhetsledare vid Gröna rehab på Botaniska trädgården i Göteborg, berättar för TT att intresset för avstressande natur har ökat markant.
– Människor i stadsmiljö med träd är mindre stressade än människor i en stadsmiljö utan träd, säger hon.

    Källor

  • Dagens Nyheters nätupplaga (TT) - http://www.dn.se/nyheter/sverige/en-gron-minut-hjalper-mot-stress-1.1156392

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons