Nyhet | Endokrinologi

Många sköldkörtelsjuka blir inte hjälpta av standardbehandling

Trots behandling mår många kvinnor med underfunktion i sköldkörteln dåligt, det visar en ny Sifo-undersökning. ”Rapporten bekräftar vår bild att många med underfunktion i sköldkörteln inte blir av med sina symptom, med den standardbehandlingen som erbjuds idag” säger ordförande för Sköldkörtelförbundet.


Publicerad den: 2018-07-02
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Många sköldkörtelsjuka blir inte hjälpta av standardbehandling
Annons

Underfunktion i sköldkörteln (Hypotyreos):

  • Hypotyreos innebär att man har brist på de två sköldkörtelhormonerna tyroxin (T4) och trijodthyronin (T3). Dessa styr kroppens energi och ämnesomsättning
  • Typiska symtom på hypotyreos är: trötthet, frusenhet, viktökning, förstoppning, torr hud, hes och djup röst, tunnare hår, mensrubbningar, infertilitet, nedstämdhet, minnessvårigheter.
  • Hypotyreos kan förkomma i alla åldrar men är vanligast hos kvinnor i 40-70 års ålder.
  • 98 procent av alla med hypotyreos med standardbehandlingen syntetiskt T4 (Levaxin, Euthyrox).

I Sverige lever idag 458 000 personer med underfunktion i sköldkörteln. På 10 år har antalet sjuka ökat med hela 42 procent. De flesta är kvinnor (åtta av tio).

Standardbehandlingen vid underfunktion i sköldkörteln består av medicinering med syntetisk T4 (Levaxin, Euthyrox). Men enligt den nya rapporten uppger var femte (92 000 personer) med sköldkörtelsjuka att de mår dåligt trots denna behandling.
En av fyra uppger dessutom att de symtomen inte minskar, trots behandlingen. Bara var tredje upplever att symtomen försvinner helt. Många äter dessutom antidepressiva:

”Istället för att få prova individanpassad behandling har var fjärde (28 procent) fått antidepressiva läkemedel utskrivet.”, skriver Sköldkörtelförbundet i sitt pressmeddelande.

Annons
Annons

- Rapporten bekräftar vår bild att många med underfunktion i sköldkörteln inte blir av med sina symptom, med den standardbehandlingen som erbjuds idag. Många känner sig ”vårdlösa” när de inte kan få hjälp av vården. För att fler ska kunna må bra krävs ökad kunskap om sjukdomen, individanpassade vårdriktlinjer med fler behandlingsalternativ och att det upprättas specialistkliniker. Dessutom behöver det göras en kraftig satsning på forskning, säger Anders Palm, ordförande för Sköldkörtelförbundet, i ett pressmeddelande från förbundet.

Många kan inte arbeta på grund av sjukdomen

På grund av sjukdomen hindras idag 46 000 personer (10 procent)  helt eller delvis från att arbeta på grund av sin dåliga hälsa. Många är även sjukskrivna innan de fått diagnosen.

- Patienter som inte får sin hypotyreos rätt behandlad fortsätter må väldigt dåligt med symtom som utmattning, värk och nedstämdhet. Det gör att många inte kan arbeta på grund av sin sjukdom, när behandlingen inte ger resultat. Förutom det mänskliga lidandet medför det enorma samhällskostnader som med rätt vård skulle kunna minskas, kommenterar Anders Palm, i pressmeddelandet.

Annons
Annons

Almedalen: Den dolda folksjukdomen som för kvinnor bort från arbetsmarknaden

Vad kan vården göra för att minska lidandet och de växande sjuktalen bland sköldkörtelsjuka?

Kom och delta i diskussionerna i Almedalen mellan klockan 10.15–11.00 torsdag (5 juli).

Plats: Burmeisters bakficka, Tage Cervins gata 8

Medverkande: Anders Palm ordförande Sköldkörtelförbundet, Marie Morell (M), vice ordförande i sjukvårdsdelegationen SKL, Catharina Bråkenhielm (S), ledamot socialutskottet, Kerstin Brismar, professor, Karolinska Institutet, med flera.

Arrangeras av: Netdoktor, Dagens Medicin Agenda, Sköldkörtelförbundet

Här hittar alla våra seminarier: NetdoktorPro i Almedalen 2018 - Patienten i fokus

Kort om undersökningen:

  • Genomförd av Kantar Sifos webbpanel under maj 2018.
  • Totalt intervjuades 2160 personer i åldern 16-79 år varav 500 uppgav att de hade hypotyreos samt en kontrollgrupp bestående av 836 personer med annan kronisk sjukdom och 824 ”friska” utan någon kronisk sjukdom.

    Källor

  • Sköldkörtelförbundet - http://www.mynewsdesk.com/se/skoeldkoertelfoerbundet/pressreleases/stora-brister-inom-skoeldkoertelvaarden-92-000-drabbade-2565655

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons