Ny metod för bedömning av barnlöshet
En ny metod för att bättre kunna bedöma chanserna för att en provrörsbefruktning ska lyckas håller på att utvecklas. Det är en grupp amerikanska forskare som utvecklar ett test som uppges vara omkring 100 gånger säkrare än dagens bedömningsmodeller, skriver Svenska Dagbladet på nätet.
Provrörsbefruktning är rent generellt väldigt påfrestande för de som försöker få barn, och utfallet är osäkert. Dessutom är det en dyr metod. Då många par inte lyckas bli gravida efter första behandlingen kan de fatta beslut att göra nya försök. Statistik visar att tre av fyra uppnår sitt mål efter tredje försöket. Nu har forskare vid Stanford University School of medicine utvecklat ett test som utlovar 70 procents sannolikhet i prognosen. Testet vänder sig främst till de par som redan genomgått en behandling.
Forskarna har samlat kliniska datauppgifter för 52 olika faktorer, bland annat hormonnivåer, äggens kvalité och antal. Dessa har sedan jämförts med andra liknande fall. Utifrån dessa resultat kan de som inte lyckats bli gravida få mer individualiserad rådgivning när en första provrörsbefruktning inte resulterat i graviditet. Enligt forskarna är denna metod mer tillförlitlig än de bedömningsmodeller som vanligtvis används, då man enbart utgår från kvinnans ålder, skriver Svenska Dagbladet.
Förenklat kan man säga att det skapas en databas där patienterna, utifrån diverse egenskaper, delas in i kategorier och matchas sedan med varandra för att förutså ett sannolikt utfall.
FORTBILDNING: Hypogonadism – Genom att följa ett patientfall får du den senaste medicinska kunskapen »
- Svenska Dagbladets nätupplaga - http://www.svd.se/nyheter/inrikes/sakrare-test-for-barnlosa_5121557.svd
Källor
-
Diabetes mellitus typ 1
För 90 år sedan var typ 1-diabetes en ovanlig sjukdom i Sverige och i världen, men har ökat gradvis de senaste decennierna. I Sverige uppskattas antalet individer med typ 1-diabetes till cirka 50 000.
-
Så är det att leva med hypogonadism
Manlig hypogonadism ger ofta diffusa symtom och det kan vara svårt att ställa diagnos. I en patientenkät berättar män om hur de upplever sin testosteronbrist, vilket kan vara till hjälp för att känna igen dessa patienter.
-
Testosteronbrist: 6 utmaningar för dig som primärvårdsläkare
Det finns flera utmaningar vid utredning och behandling av testosteronbrist. Mikael Lehtihet, docent och överläkare i endokrinologi vid Capio S:t Görans sjukhus, går igenom några av dem.
-
Man med symtom som ses vid hypogonadism – men även andra tillstånd
En 53-årig man kommer till vårdcentralen på grund av errektionsproblematik, nedsatt lust, trötthet samt bristande fysisk och psykisk ork. Beror detta på testosteronbrist eller något helt annat?
-
Diabetesfotsår (diabetesfot)
Cirka 25 procent av alla med diabetes får ett diabetesfotsår, som uppstår som en följd av senkomplikationerna neuropati och perifer arteriell sjukdom. Utredningen bygger på anamnes och kliniska fynd.
-
Typ 2-diabetes
Typ 2-diabetes är en kronisk metabol sjukdom med många bakomliggande orsaker. Globalt har cirka 419 miljoner vuxna personer typ 2-diabetes. Minst två tredjedelar av patienterna är överviktiga.
-
Binjurebarksvikt (Addisons sjukdom)
Binjurebarksvikt definieras oftast som kortisolbrist, men ibland förekommer samtidig brist på mineralokortikoider och androgener beroende på genes till tillståndet.
-
Hyperparatyreoidism
Sjukdomen innebär en överproduktion av paratyroideahormon. I de flesta fall är de kliniska fynden få men i långt gångna fall kan patienten få njursymtom och osteoporos-tecken.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu