Nyhet | Endokrinologi

Så kan benförlust hos kvinnor halveras

Andelen i befolkningen med osteoporos ökar med åldern, och majoriteten av kvinnor som är över 80 år har sjukdomen. Nu har forskare vid Sahlgrenska akademin hittat ett sätt att halvera åldersberoende benförlust hos äldre kvinnor.


Publicerad den: 2018-06-25
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Annons

– Det finns idag effektiva läkemedel som ges vid osteoporos, men eftersom benskörheten sällan upptäcks före den första frakturen finns stort behov av förebyggande behandlingar, säger Mattias Lorentzon, som är överläkare och professor i geriatrik vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Och i en studie, som publicerats i tidskriften Journal of Internal Medicine, har forskare vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset kunnat visa att det går att halvera benförlusten hos äldre kvinnor genom probiotika.

Annons
Annons

I studien fick 90 äldre kvinnor (som var genomsnitt 79 år gamla) ta ett pulver varje dag under ett år. Vissa av kvinnorna fick placebo och andra fick mjölksyrabakterien Lactobacillus reuteri. Det var dock slumpen som avgjorde vem som fick vad och under studien visste varken kvinnorna eller forskarna vilka som fått det aktiva pulvret.

Förlorade hälften så mycket ben

– Efter ett år, när vi avslutade studien, mätte vi kvinnornas benförlust i deras underben med datortomografi, och jämförde med de mätningar vi gjorde när studien inleddes. De kvinnor som fick pulver med aktiva bakterier hade bara förlorat hälften så mycket ben i skelettet jämfört med de som fått inaktivt pulver, säger Anna Nilsson, som är överläkare och docent vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, i pressmeddelandet.

Annons
Annons

Nu menar forskarna att upptäckten kan få stor betydelse för framtiden.

– Äldre kvinnor är den grupp i samhället som har störst risk att drabbas av benskörhet och frakturer. Att vi kunnat visa att behandling med probiotika kan påverka deras benförlust innebär ett paradigmskifte. Probiotikabehandling kan bli ett effektivt och säkert sätt att förhindra uppkomsten av benskörhet hos många äldre i framtiden, säger Mattias Lorentzon.

Mjölksyrabakterien Lactobacillus reuteri är…
… en bakterie som anses ha flera hälsofrämjande egenskaper.
… finns naturligt i människans mag-tarmkanal.

    Källor

  • Sahlgrenska akademin - https://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet//probiotika-kan-skydda-skelettet-hos-aldre-kvinnor.cid1573606

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons