Hela denna sida är en annons
Inflammationsfrihet är inte tillräckligt för god livskvalitet hos patienter med inflammatorisk tarmsjukdom
Mellan 20-40 procent av alla patienter med inflammatorisk tarmsjukdom har järnbristanemi, medan järnbrist finns hos 35 - 75 procent (1). Järnbrist och järnbristanemi är den vanligaste systemiska komplikationen till IBD. Ett otillräckligt uppmärksammat område enligt Stefan Lindgren, professor emeritus vid Lunds universitet och tidigare överläkare i gastroenterologi vid Skånes universitetssjukhus.

Professor Stefan Lindgren
– Det är viktigt att se till helheten när man behandlar patienter med långvariga sjukdomstillstånd. För patienter med inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) är inflammationsfrihet det främsta behandlingsmålet, men inte det enda som är viktigt eller avgörande för hur de mår och för att de ska kunna leva sina liv i dess fulla potential.
Patientrapporterade studier visar att det är viktigt att få ett gott omhändertagande, känna trygghet, vara välinformerad och delaktig i sin vård och behandling och att inte drabbas av onödig trötthet (fatigue) eller extraintestinala komplikationer. Bästa möjliga mående helt enkelt - och då är normalt järnstatus en viktig sak att uppnå, säger Stefan Lindgren.
Han betonar vikten av att vården intresserar sig för järnbrist och järnbristanemi när de behandlar patienter med IBD. Internationella riktlinjer säger att patienter i inflammationsfri fas ska kontrolleras avseende järnstatus en gång i halvåret medan de som har aktiv sjukdom bör kontrolleras var tredje månad.
Intravenös tillförsel av järn är sedan länge förstahandsvalet vid behandling av järnbrist hos IBD patienter. De preparat som finns tillgängliga är effektiva och säkra. Nyare studier visar dock att järnkarboxymaltos ofta leder till hypofosfatemi vilket motverkar den förbättring avseende fatigue som normaliseringen av järnstatus medför. Hypofosfatemi kan på längre sikt dessutom orsaka skelettkomplikationer och muskelsvaghet.
Läs mer här »
Dubbelblind studie visar kliniskt relevanta effekter av hypofosfatemi
Alla (förutom två) patienter fick den första infusionen av 1000 mg FDI eller FCM dag 0. Det primära effektmåttet – incidensen av hypofosfatemi (definierad som S-fosfat <2,0 mg/dL) vid någon tidpunkt efter den första dosen till dag 35 – var 8,3 % (n=4/48) i FDI-gruppen och 51,0 % (n=25/49) i FCM-gruppen.
– Den här studien bekräftar att järnbrist och järnbristanemi är vanligt hos IBD patienter. Den bekräftar också att båda läkemedlen behandlade järnbristanemin effektivt och att tröttheten förbättrades, men långsammare och i mindre utsträckning med FCM jämfört med FDI. Den sämre effekten avseende trötthet var kopplad till graden av fosfatbrist, säger Stefan Lindgren.
– Det är givetvis fördelaktigt att använda ett preparat som effektivt normaliserar järnstatus utan att åstadkomma andra biokemiska effekter som försämrar patientens livskvalitet och på sikt kan medföra andra komplikationer. Fatigue score, som användes i PHOSPHARE-IBD studien, är ett kliniskt relevant mått avseende negativa konsekvenser av hypofosfatemi på livskvaliteten. Detta bör uppmärksammas, bland annat genom monitorering av serum-fosfat vid upprepad behandling med intravenöst järn, säger Stefan Lindgren.
Referenser:
- Shah Y, Patel D, Khan N. Iron deficiency anaemia in IBD: an overlooked comorbidity. Expert Rev Gastroenterol Hepatol 2021;15:771-81
-
Zoller H, Wolf M, Blumenstein I, et al. Hypophosphatemia following ferric derisomaltose and ferric carboxymaltose in patients with iron deficiency anaemia due to inflammatory bowel disease (PHOSPHARE-IBD): a randomised clinical trial. Gut 2022 Sep 9; doi:10.1136/gutjnl-2022-32789
-
Ulcerös kolit, UC
I Sverige har idag cirka 33 000 Ulcerös kolit (UC), vilket ingår i inflammatoriska tarmsjukdomar. Den sammanlagda prevalensen för IBD närmar sig en procent, som en följd av låg insjuknandeålder och minskad mortalitet.
-
Nyheter och insikter om IBD från DDW 2023 - Mikael Lördal sammanfattar
Viktig forskning och nya upptäckter inom gastroenterologi presenterades på Digestive Disease Week (DDW) 2023 i Chicago. Här sammanfattar Mikael Lördal, överläkare inom gastroenterologi, sektionen för gastroenterologi och hepatologi, Medicinkliniken, Danderyds sjukhus, s...
-
Gastrodagarna 2023: Framtidens behandlingar och utmaningar vid IBD
Fokus låg på precisionsmedicin, framtidens behandlingar och följsamhet vid inflammatorisk tarmsjukdom på årets Gastrodagar i Örebro. Specialistsjuksköterska och medicine doktor Katarina Pihl Lesnovska delar med sig av sina erfarenheter från kongressen.
-
Psykisk hälsa och IBD – se webbinariet
Den 19 maj på Världs IBD-dagen 2023 sändes ett webbinarium om inflammatoriska tarmsjukdomar (IBD) och psykisk hälsa. Syftet med webbinariet var att belysa ämnet, bryta stigmatiseringen samt ge konkreta tips och råd gällande den psykiska hälsan. Här kan du se en inspeln...
-
Mikroskopisk kolit
En inflammatorisk tarmsjukdom som leder till kroniska, icke blodiga diarréer och indelas i två subgrupper: kollagen kolit och lymfocytär kolit.