Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Artikel | Gastroenterologi

Stark koppling mellan tandlossning och IBD

Patienter med Inflammatorisk tarmsjukdom löper större risk att drabbas av tandlossning vilket i längden också kan förvärra pågående tarmsjukdom. Det visar forskning från Malmö Universitet. 


Lovisa
Publicerad den: 2022-12-04

Annons

Att det finns samband mellan parodontit, diabetes och hjärt- och kärlsjukdom är sedan tidigare känt. Men att även inflammatorisk tarmsjukdom, IBD, kan kopplas ihop med tandlossning är däremot desto mindre utforskat. Nu visar nya studier från ett större forskningsprojekt även stark koppling mellan dessa sjukdomar. I studien var det tydligt att patienterna med en IBD diagnos också hade mer parodontit och färre tänder jämfört med personer utan IBD.

– Vi ser också att patienter med både IBD och tandlossning får en förvärrad tarmsjukdom med en högre aktivitet än patienter med IBD som är friska i munnen, säger Andreas Stavropoulos, professor på Malmö universitet, och fortsätter:

– Båda sjukdomarna kan beskrivas som en kraftig överreaktion av immunförsvaret mot en bakteriell trigger. Man kan säga att immunförsvaret angriper ens egen kropp.

Annons
Annons

Tydligast samband vid Crohns sjukdom

I undersökningen fick cirka 1100 patienter, hälften med Crohns sjukdom och hälften med ulcerös kolit, svara på frågor i via en onlineenkät. I studien deltog även cirka 3400 personer utan IBD.

– Undersökningen visade inte bara att patienter med tarmsjukdom hade sämre munhälsa än personer utan IBD, utan även att munhälsan hos patienter med Crohns sjukdom var mer påverkad. De tappade fler tänder än patienter med ulcerös kolit, berättar Kristina Bertl, forskare vid Malmö universitet.

Munhälsa viktig för patienterna

Parodontit ger i början relativt milda symptom, som att tandköttet blöder när man borstar tänderna, men kan leda till tandlossning om det inte behandlas i tid.

– Sammantaget visar studierna att munhälsan hos patienter med IBD borde följas upp bättre för att förhindra utvecklingen av parodontit och tandlossning hos den här patientgruppen, säger Kristina Bertl.

Annons
Annons

    Källor

  • Malmö Universitetet - https://mau.se/nyheter/stark-koppling-mellan-tandlossning-och-inflammatorisk-tarmsjukdom/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.