Laktosfri kost
Basfakta
Laktosintolerans
- Laktos är detsamma som mjölksocker.
- Laktosintolerans beror på en brist på enzymet laktas som spjälkar mjölksocker i tarmen.
Förekomst
- Bland vissa grupper (i synnerhet personer från Asien, Afrika och Sydeuropa) är laktosintolerans vanligare än bland svenskar.
Behandlingsstrategi
- Man bör starta med en helt laktosfri kost.
- När patienten är symtomfri kan laktosinnehållet i kosten ökas gradvis så att man får veta hur hög eller låg toleranströskel personen har:
- På så sätt får patienten en individuellt anpassad laktosreducerad kost
Laktosfri kost jämfört med kost utan komjölksprotein
- Om du ska äta en helt laktosfri kost är kostråden mycket lika dem som ges till personer som ska äta en kost utan komjölksprotein.
- Skillnaden är vilken typ av mjölkersättning som kan användas.
- Dessutom kan hårdost och mjukost användas vid laktosfri kost.
Dryck
- För barn under tre år som inte ammas är det viktigt att använda en laktosfri mjölkdryck, även om perioden med laktosfri kost är kortvarig.
- Laktosfri modersmjölksersättning finns.
- En annan typ av mjölkersättning kan behövas om det finns misstanke om att laktosintoleransen kan ha uppstått sekundärt till en komjölksproteinallergi.
- För äldre barn och vuxna kan det vara ett alternativ att använda ris-, soja- eller havremjölk.
- Näringsinnehållet i dessa drycker är lägre än i vanlig mjölk och mjölkersättningar.
Gröt
- Alternativen är hemlagad gröt eller pulverbarngröt utan mjölk.
- Hemlagad gröt kan till exempel lagas av hirs eller järnberikat fullkornsmjöl.
- Gröten lagas med laktosfri mjölkdryck, eventuellt med vatten:
- Vattenbaserad gröt rekommenderas inte till små barn eftersom näringsinnehållet blir lägre
- Pulvervälling utan laktos finns att köpa.
- Laktosfri välling går att laga själv på samma sätt som gröt.
Bröd och spannmålsblandningar
- Man bör välja bröd som är bakat på vatten.
- Margarin i bröddegen går bra.
Smör/margarin
- Mjölkfritt bordsmargarin bör användas på smörgåsar.
Behandling med IV järn i högdosinfusion
Önskar du ge behandling med IV järn upp till 20 mg/kg vid ett infusionstillfälle utan krav på fosfatmätningar?
58-SE-11-2022
Pålägg
- Mjukostar och ljusa hårdostar är däremot laktosfria och kan användas.
- Andra påläggsförslag är mjölkfri leverpastej, vegetabilisk pastej, annat rent köttpålägg som till exempel skinka, hamburgerkött, salami och kalkon.
- Andra alternativ är pålägg av fisk, ägg, sylt och frukt.
- Messmör innehåller mycket laktos och kan inte användas.
Middagsmat
Kött och fisk
- Kött och fisk i "ren" form är mjölkfria och innehåller inte laktos.
- Sammansatta produkter/rätter som korv, pannbiffar, fiskpudding, fiskbullar och fiskgratäng kan innehålla laktos.
- Hemlagade alternativ kan lagas av laktosfri mjölkdryck.
Potatis och ris
- Ris och kokt, stekt eller friterad potatis innehåller inte laktos.
- Potatismos och potatisgratäng innehåller laktos.
- Det går att köpa mjölkfritt potatismos.
- Hemlagade alternativ till potatisgratäng och mos kan lagas med vatten eller laktosfri mjölkdryck.
Pasta
- Innehåller inte laktos.
Sås och dressing
- Patienter på laktosfri kost bör använda helt mjölkfria såser.
- Mjölkfri sås kan lagas med buljong och eventuellt lite mjölkfritt margarin.
- Laktosfri mjölkdryck, havremjölk, rismjölk eller sojamjölk kan också användas som bas i en mjölkfri sås.
- Hemlagade eller färdiglagade skysåser utan mjölk är också ett alternativ.
- Dressingar finns både med och utan laktos.
- Salladsdressing av olja och vinäger är laktosfri.
Stekfett
- Vanligt smör och margarin innehåller laktos och kan inte användas.
- För stekning och annan matlagning rekommenderas vegetabilisk olja, flytande margarin eller mjölkfritt margarin.
Desserter och annat
- Desserter och kakor kan ha ett högt laktosinnehåll, men det varierar beroende på vilka ingredienser som har använts.
- Som ett alternativ till grädde finns laktosfri grädde.
Glass och yoghurt
- Laktosintoleranta kan inte äta gräddglass.
- Hemlagad glass av laktosfri grädde, sojaglass och isglass kan vara alternativ.
- I stället för vanlig yoghurt kan man använda sojayoghurt eller laktosfri yoghurt.
- Sojaglass och sojayoghurt finns i välsorterade livsmedelsbutiker och i hälsokostbutiker.
Frukt
- Frukt är bra att använda som dessert och mellanmål.
Choklad
- Blockchoklad och annan mörk choklad är laktosfria och kan användas.
- Mjölkchoklad kan däremot inte användas.
Alkoholhaltiga drycker
- Det är bara likörer av typen Irish Cream som innehåller laktos.
Hel- och halvfabrikat/färdigmat
- Det kan vara svårt att bedöma laktosinnehållet i olika produkter enbart genom att läsa innehållsdeklarationen.
- Men all mat som innehåller mjölk innehåller även laktos.
- Ett livsmedel innehåller laktos om någon av följande ingredienser finns med i innehållsdeklarationen (alfabetisk ordning):
- Crème fraîche, grädde, gräddglass, gräddfil, kondenserad mjölk, kärnmjölkspulver, laktos, margarin, mjölk, mjölkpulver, mjölksocker, skummjölkspulver, smör, torrmjölk, vassle, vasslepulver, yoghurt, yoghurtpulver
- Tillverkaren behöver inte deklarera det exakta laktosinnehållet om inte produkten är märkt och marknadsförs som laktosreducerad.
- "Ströbröd" kan innehålla mjölk.
- "Raffinerat fett" och "animaliskt fett/olja" kan innehålla smör.
Konsekvenser
Äta borta
- När patienter som följer en helt laktosfri kost ska äta borta måste man ta särskilda hänsyn till detta.
Näringsmässiga konsekvenser
- De näringsmässiga konsekvenserna av en laktosfri kost beror på om laktosfri mjölkersättning används och hur kosten är sammansatt i övrigt.
- Om man inte använder laktosfri mjölkersättning är det lätt hänt att kalciumintaget blir för lågt.
- För små barn som inte använder mjölkersättning hänvisar vi till avsnittet kost utan komjölksprotein.
- För äldre barn och vuxna är det möjligt att täcka kalciumbehovet genom ett dagligt intag av hårdost, grönsaker och eventuellt nötter, torkad frukt och olika fröer.
- Kalciuminnehållet i två skivor hårdost (20 gram) motsvarar kalciuminnehållet i ett glas mjölk (1,5 dl).
- Det kan dock behövas kalciumtillskott i form av pulver, tuggtabletter eller brustabletter.
- För en total utvärdering av kalciumintaget kan patienten remitteras till en dietist.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
Andra relevanta texter
- Födoämnesintolerans
- Märkning av matvaror och oavsiktlig förorening
- Allergi eller intolerans mot fisk
- Allergi mot komjölksprotein hos barn
- Allergi mot komjölksprotein hos vuxna
- Allergi eller intolerans mot soja
- Frukt och bär
- Grönsaker
- Nötter, mandel och fröer
- Tillsatser
- Kryddor och aromämnen
- Biogena aminer
- Äggallergi
- Glutenintolerans och veteallergi
- Laktosreducerad kost
- Mer information
- Om laktosintolerans (Livsmedelsverket)
Patientinformation
- Laktosintolerans, allmänt
- Laktosintolerans, kostråd
- Födoämnesintolerans
Källor
-
Ulcerös kolit, UC
I Sverige har idag cirka 33 000 Ulcerös kolit (UC), vilket ingår i inflammatoriska tarmsjukdomar. Den sammanlagda prevalensen för IBD närmar sig en procent, som en följd av låg insjuknandeålder och minskad mortalitet.
-
Mikroskopisk kolit
En inflammatorisk tarmsjukdom som leder till kroniska, icke blodiga diarréer och indelas i två subgrupper: kollagen kolit och lymfocytär kolit.
-
Crohns sjukdom
Crohns sjukdom kan angripa hela magtarmkanalen, från munhålan till analkanalen. Detta är en viktig skillnad gentemot ulcerös colit som enbart angriper tjock- och ändtarm.
-
3 oväntade levercancerpatienter
Det finns viktiga undantag att observera där den vårdsökande går ifrån den stereotypa bilden av patienten med levercancer.
-
ASCO: största nyheterna om kolorektalcancer
Immunterapi överlägset standardbehandling hos cancerpatienter med MSI-high-mutation. Nya rekommendationer för preoperativ behandling vid avancerad rektalcancer. Det är några av nyheterna från världens största cancerkongress.