Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Medicinsk översikt | Gastroenterologi

Laktosfri kost


Uppdaterad den: 2012-12-07
Publicerad av: Mats Halldin, ST-läkare allmänmedicin och med. dr., medicinsk chef, Netdoktor

Annons

Basfakta

Laktosintolerans

  • Laktos är detsamma som mjölksocker.
  • Laktosintolerans beror på en brist på enzymet laktas som spjälkar mjölksocker i tarmen.

Förekomst

  • Bland vissa grupper (i synnerhet personer från Asien, Afrika och Sydeuropa) är laktosintolerans vanligare än bland svenskar.

Behandlingsstrategi

  • Man bör starta med en helt laktosfri kost.
  • När patienten är symtomfri kan laktosinnehållet i kosten ökas gradvis så att man får veta hur hög eller låg toleranströskel personen har:
    • På så sätt får patienten en individuellt anpassad laktosreducerad kost

Laktosfri kost jämfört med kost utan komjölksprotein

  • Om du ska äta en helt laktosfri kost är kostråden mycket lika dem som ges till personer som ska äta en kost utan komjölksprotein.
  • Skillnaden är vilken typ av mjölkersättning som kan användas.
  • Dessutom kan hårdost och mjukost användas vid laktosfri kost.

Dryck

  • För barn under tre år som inte ammas är det viktigt att använda en laktosfri mjölkdryck, även om perioden med laktosfri kost är kortvarig.
  • Laktosfri modersmjölksersättning finns.
  • En annan typ av mjölkersättning kan behövas om det finns misstanke om att laktosintoleransen kan ha uppstått sekundärt till en komjölksproteinallergi.
  • För äldre barn och vuxna kan det vara ett alternativ att använda ris-, soja- eller havremjölk.
  • Näringsinnehållet i dessa drycker är lägre än i vanlig mjölk och mjölkersättningar.

Gröt

  • Alternativen är hemlagad gröt eller pulverbarngröt utan mjölk.
  • Hemlagad gröt kan till exempel lagas av hirs eller järnberikat fullkornsmjöl.
  • Gröten lagas med laktosfri mjölkdryck, eventuellt med vatten:
    • Vattenbaserad gröt rekommenderas inte till små barn eftersom näringsinnehållet blir lägre
  • Pulvervälling utan laktos finns att köpa.
  • Laktosfri välling går att laga själv på samma sätt som gröt.
Annons
Annons

Bröd och spannmålsblandningar

  • Man bör välja bröd som är bakat på vatten.
  • Margarin i bröddegen går bra.

Smör/margarin

  • Mjölkfritt bordsmargarin bör användas på smörgåsar.

Pålägg

  • Mjukostar och ljusa hårdostar är däremot laktosfria och kan användas.
  • Andra påläggsförslag är mjölkfri leverpastej, vegetabilisk pastej, annat rent köttpålägg som till exempel skinka, hamburgerkött, salami och kalkon.
  • Andra alternativ är pålägg av fisk, ägg, sylt och frukt.
  • Messmör innehåller mycket laktos och kan inte användas.

Middagsmat

Kött och fisk

  • Kött och fisk i "ren" form är mjölkfria och innehåller inte laktos.
  • Sammansatta produkter/rätter som korv, pannbiffar, fiskpudding, fiskbullar och fiskgratäng kan innehålla laktos.
  • Hemlagade alternativ kan lagas av laktosfri mjölkdryck.

Potatis och ris

  • Ris och kokt, stekt eller friterad potatis innehåller inte laktos.
  • Potatismos och potatisgratäng innehåller laktos.
  • Det går att köpa mjölkfritt potatismos.
  • Hemlagade alternativ till potatisgratäng och mos kan lagas med vatten eller laktosfri mjölkdryck.

Pasta

  • Innehåller inte laktos.

Sås och dressing

  • Patienter på laktosfri kost bör använda helt mjölkfria såser.
  • Mjölkfri sås kan lagas med buljong och eventuellt lite mjölkfritt margarin.
  • Laktosfri mjölkdryck, havremjölk, rismjölk eller sojamjölk kan också användas som bas i en mjölkfri sås.
  • Hemlagade eller färdiglagade skysåser utan mjölk är också ett alternativ.
  • Dressingar finns både med och utan laktos.
  • Salladsdressing av olja och vinäger är laktosfri.

Stekfett

  • Vanligt smör och margarin innehåller laktos och kan inte användas.
  • För stekning och annan matlagning rekommenderas vegetabilisk olja, flytande margarin eller mjölkfritt margarin.
Annons
Annons

Desserter och annat

  • Desserter och kakor kan ha ett högt laktosinnehåll, men det varierar beroende på vilka ingredienser som har använts.
  • Som ett alternativ till grädde finns laktosfri grädde.

Glass och yoghurt

  • Laktosintoleranta kan inte äta gräddglass.
  • Hemlagad glass av laktosfri grädde, sojaglass och isglass kan vara alternativ.
  • I stället för vanlig yoghurt kan man använda sojayoghurt eller laktosfri yoghurt.
  • Sojaglass och sojayoghurt finns i välsorterade livsmedelsbutiker och i hälsokostbutiker.

Frukt

  • Frukt är bra att använda som dessert och mellanmål.

Choklad

  • Blockchoklad och annan mörk choklad är laktosfria och kan användas.
  • Mjölkchoklad kan däremot inte användas.

Alkoholhaltiga drycker

  • Det är bara likörer av typen Irish Cream som innehåller laktos.

Hel- och halvfabrikat/färdigmat

  • Det kan vara svårt att bedöma laktosinnehållet i olika produkter enbart genom att läsa innehållsdeklarationen.
  • Men all mat som innehåller mjölk innehåller även laktos.
  • Ett livsmedel innehåller laktos om någon av följande ingredienser finns med i innehållsdeklarationen (alfabetisk ordning):
    • Crème fraîche, grädde, gräddglass, gräddfil, kondenserad mjölk, kärnmjölkspulver, laktos, margarin, mjölk, mjölkpulver, mjölksocker, skummjölkspulver, smör, torrmjölk, vassle, vasslepulver, yoghurt, yoghurtpulver
  • Tillverkaren behöver inte deklarera det exakta laktosinnehållet om inte produkten är märkt och marknadsförs som laktosreducerad.
  • "Ströbröd" kan innehålla mjölk.
  • "Raffinerat fett" och "animaliskt fett/olja" kan innehålla smör.

Konsekvenser

Äta borta

  • När patienter som följer en helt laktosfri kost ska äta borta måste man ta särskilda hänsyn till detta.

Näringsmässiga konsekvenser

  • De näringsmässiga konsekvenserna av en laktosfri kost beror på om laktosfri mjölkersättning används och hur kosten är sammansatt i övrigt.
  • Om man inte använder laktosfri mjölkersättning är det lätt hänt att kalciumintaget blir för lågt.
  • För små barn som inte använder mjölkersättning hänvisar vi till avsnittet kost utan komjölksprotein.
  • För äldre barn och vuxna är det möjligt att täcka kalciumbehovet genom ett dagligt intag av hårdost, grönsaker och eventuellt nötter, torkad frukt och olika fröer.
  • Kalciuminnehållet i två skivor hårdost (20 gram) motsvarar kalciuminnehållet i ett glas mjölk (1,5 dl).
  • Det kan dock behövas kalciumtillskott i form av pulver, tuggtabletter eller brustabletter.
  • För en total utvärdering av kalciumintaget kan patienten remitteras till en dietist.

Andra relevanta texter

  • Födoämnesintolerans
  • Märkning av matvaror och oavsiktlig förorening
  • Allergi eller intolerans mot fisk
  • Allergi mot komjölksprotein hos barn
  • Allergi mot komjölksprotein hos vuxna
  • Allergi eller intolerans mot soja
  • Frukt och bär
  • Grönsaker
  • Nötter, mandel och fröer
  • Tillsatser
  • Kryddor och aromämnen
  • Biogena aminer
  • Äggallergi
  • Glutenintolerans och veteallergi
  • Laktosreducerad kost
  • Mer information
  • Om laktosintolerans (Livsmedelsverket)

Patientinformation

Vill du lära dig mer? Prenumerera på våra utskick

Du kan avsäga dig våra utskick när som helst genom att klicka på en länk som finns i alla utskick. Läs mer om NetdoktorPros personuppgiftspolicy här .

Källor


Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons