Matförgiftning
Basfakta
Definition
- Livsmedelsburen sjukdom med illamående, kräkningar, magsmärtor, diarré och eventuell feber som beror på matvaror som är förorenade med bakterier och/eller toxiner, eller med parasiter, virus eller kemikalier.
- Kontaminering beror i regel på otillfredsställande hantering, produktion eller lagring av mat eller dryck.12
- Sjukdomens inkubationstid och varaktighet avgörs av agens.
- Tecken på mat- eller vattenburen sjukdom är:
- Motsvarande sjukdom hos minst två personer
- Belägg för att mat är smittkälla
Förekomst
- Sverige:3
- Enligt Livsmedelsverket rapporteras cirka 2000–3000 fall per år in till Livsmedelsverket
- Denna rapportering görs av kommuner och Folkhälsomyndigheten.
- Troligtvis många fler då de flesta med matförgiftning inte söker vård och inte rapporteras in
- USA:
- En amerikansk studie visade att det minst fanns 37 miljoner fall årligen i landet2
Etiologi och patogenes
- Patogenesen vid matförgiftning klassificeras brett som antingen inflammatorisk eller icke-inflammatorisk.
- Inkubationstid:4
- Timmar – beroende på toxiner i maten (Staphylococcus aureus, Bacillus cereus, Clostridium perfringens) och icke-infektiösa toxiner
- Timmar till dagar – bakterier
- Dagar – de flesta virus
- Veckor – hepatit A, parasiter, kronisk exponering för tungmetaller
- I några fall av matförgiftning (S. aureus, B. cereus) orsakas kräkningar av ett toxin som verkar på centrala nervsystemet:
- Botulism orsakas av att botulinumtoxinet hämmar frigörelse av acetylkolin i synapserna
- Den vanligaste orsaken till tillväxt av bakterier och därmed toxinproduktion är att vanlig kökshygien inte följs:
- Uppvärmning av varm mat vid en för låg temperatur (< 60° C)
- Otillräcklig eller för långsam nedkylning
- Förvaring i rumstemperatur
- Otillräcklig uppvärmning av matrester
- Om toxiner har bildats (gäller S. aureus och ett av toxinerna hos B. cereus) hjälper det inte längre att värma upp maten då toxinerna är värmestabila.
Icke-inflammatorisk diarré
- Beror på effekter av enterotoxiner på sekretionsmekanismerna i tunntarmens slemhinna, utan invasion av bakterier.
- Resultatet blir vattnig avföring utan blod, var eller kraftiga buksmärtor.
- Enterotoxinerna kan antingen finnas i maten före intag eller bildas i tarmen efter intag.
- Exempel är Vibrio cholerae, enterotoxinbildande Escherichia coli, Clostridium perfringens, Bacillus cereus och Staphylococcus aureus. Även protozoer som Giardia lamblia och Cryptosporidium, samt noroviru, rotavirus, adenovirus kan orsaka en icke-inflammatorisk diarré.
- Vanligast är toxiner från S. aureus därefter B. cereus.
Staphylococcus aureus-toxin
- Hos människor finns stafylokocker främst på huden och i näsan. 20–30 % av alla friska vuxna är bärare. Vissa stafylokocker kan bilda enterotoxiner.
- Smittorisken är extra stor när kökspersonal har stafylockockinfektion i huden.
- Bakterien finns oftast i gravad lax, skaldjur, smörgåsar och kalla rätter som blivit förorenade av friska bärare.
Bacillus cereus-toxin
- Bakterien finns överallt i jorden och i miljön. B. cereus bildar två olika typer av toxiner, ett kräktoxin som är värmestabilt och ett diarrétoxin, som är värmelabilt.5
- När grönsaker skördas följer bakterien med och sporer från bakterien finns därför oftast i vegetabiliska produkter som ris och mjölkprodukter, men kan finnas i nästan alla typer av livsmedel.
- Diarrésjukdom beror vanligen på att patienten smittats av kött och grönsaksrätter eller mjölkprodukter och desserter, medan kräkningar oftare orsakas av ris och risrätter.
Inflammatorisk diarré
- Beror på effekten av cytotoxin på slemhinnan och/eller bakterieinvasion.
- Oftast är kolon eller den distala delen av tunntarmen involverade.
- Diarrén är ofta blodig och slemmig. Patienten har ofta feber och är medtagen.
- Några gånger tränger mikroorganismerna igenom slemhinnan och in i det lokala lymfsystemet, vilket följs av systemisk spridning, detta är vanligast vid infektion med salmonellabakterier.
- Exempel på mikroorganismer är Campylobacter jejuni, Vibrio parahaemolyticus, enterohemoragisk och enteroinvasiv E. coli, Yersinia enterocolitica, Clostridium difficile, Entamoeba histolytica samt Salmonella- och Shigella-arter.
ICD-10
- A0.5 Annan matförgiftning orsakad av bakterier som ej klassificeras annorstädes
- A05.0 Matförgiftning orsakad av stafylokocker
- A05.1 Botulism
- A05.2 Matförgiftning orsakad av Clostridium perfringens (Clostridium welchii)
- A05.3 Matförgiftning orsakad av Vibrio parahaemolyticus
- A05.4 Matförgiftning orsakad av Bacillus cereus
- A05.8 Andra specificerade matförgiftningar orsakade av bakterier
- A05.9 Matförgiftning orsakad av bakterier, ospecificerad
ICD-10 Primärvård
- A09-P Diarré och mag-tarmsjukdom där infektiös orsak förmodas
Diagnos
Diagnoskriterier
- Typisk anamnes med akut insättande kräkningar eller diarré kort tid efter intag av kontaminerade matvaror.
- Diagnosen bekräftas genom kvantitativ påvisning av bakterier i misstänkta livsmedel eller genom agenspåvisning i avföringsprover.
Differentialdiagnoser
- Infektiösa diarrésjukdomar
- Matallergi
- Mikroskopisk kolit
- Inflammatorisk tarmsjukdom (Crohns sjukdom och Ulcerös kolit)
Anamnes
- Inkubationstiden varierar beroende på sjukdomsframkallande agens:
- Toxiner: en till tolv timmar och sjukdomen är vanligtvis över inom 24 timmar
- Bakterier: timmar till dagar
- Virus: dagar
- Parasiter: dagar till ett par veckor
- Riskfaktorer:
- Dålig hygien vid matlagning och förvaring av mat1
- Intag av för dåligt kokt/stekt mat, rå fisk eller råa skaldjur, hemkonserverad mat, opastöriserad mjuk ost, delikatessvaror, opastöriserad mjölk eller juice, råa ägg
- Äldre, barn och gravida är mer utsatta för matburna sjukdomar
- Typiska symtom:
- Diarré, illamående, kräkningar, magsmärtor, feber, huvudvärk, eventuellt blod eller slem i avföringen
- Feber:
- Tyder på invasiv sjukdom, detsamma gäller slemmig och blodig avföring
- Kräkningar som huvudsymtom:
- Ger misstanke om att orsaken är Staphylococcus aureus, Bacillus cereus eller norovirus
- Reaktiv artrit kan förekomma efter infektioner med framför allt Salmonella, Shigella, Campylobacter och Yersinia.
Toxinutlöst matförgiftning
- Vanligtvis akut illamående, kräkningar, magsmärtor och diarré hos en grupp människor som har ätit samma mat.
- Kött, grönsaksrätter och desserter tenderar att ge diarré.
- Ris och risrätter tenderar att ge kräkningar.
Exempel på källor till matförgiftning
- För dåligt kokt eller stekt mat:
- I regel Salmonella, Campylobacter, enterohemorragisk E. coli, Clostridium perfringens
- Hemkonserverad mat:
- Överväg Clostridium botulinum
- Opastöriserad mjölk eller mjukostar:
- Ofta Listeria (ost), Salmonella, Campylobacter, enterohemorragisk E. coli, Yersinia
- Delikatesskött/gravad eller kallrökt lax:
- Listeria
- Råa ägg:
- Salmonella
- Grönsaker som förorenats i samband med gödsling eller bevattning är en vanlig orsak till livsmedelsburen smitta med bakterier, virus eller protozoer.
Kliniska fynd
- Vanligtvis få kliniska fynd.
- Kontrollera allmäntillstånd och eventuellt om det finns tecken på dehydrering.
Kompletterande undersökningar i primärvården
- Vanligtvis behövs inga undersökningar.
- Vid misstanke om utbrott från gemensam källa bör detta utredas i samarbete med kommunens miljö- och hälsoskyddsförvaltning:
- Prover från aktuella matvaror
- Avföringsprover från sjuka personer
- Hos patienter med feber kan även blododling vara indicerat
- Eventuellt avföringsprov för att isolera infektionsagens.
Andra undersökningar
- Är nästan aldrig nödvändiga.
Behandling
Behandlingsmål
- Information
Allmänt om behandlingen
- De flesta fallen är självbegränsande och kräver ingen behandling, utöver att patienten rekommenderas att dricka rikligt.6
- Antibiotikabehandling rekommenderas vid infektion med Shigella och Giardia lamblia.
- I några fall med allvarlig sjukdom krävs sjukhusinläggning med vätskebehandling och eventuell antibiotikabehandling.
Anmälningsplikt
- Smittskyddsläkaren i regionen bör informeras samma dag vid misstanke om sjukdom som kan ha överförts via livsmedel.
- Vid misstanke om att det finns ett samband mellan flera fall av livsmedelsburen sjukdom (utbrott från gemensam källa) informerar och samråder smittskyddsläkaren med kommunens miljö- och hälsoskyddsförvaltning samt Folkhälsomyndigheten och vid behov länsveterinären.
- Anmälningsplikt till smittskyddsläkaren och Folkhälsomyndigheten gäller följande infektioner: salmonella, shigella, campylobacter, Yersinia, EHEC, V. cholerae, Giardia intestinalis, Entamoeba histolytica, cryptosporidium.
- Anmälan kan göras webbaserat via SmiNet.
Förebyggande åtgärder
- God hygien, goda rutiner för matlagning och förvaring av mat, goda vanor hos konsumenterna.
- Kontrollera bäst före-datum på matprodukter.
- Kökspersonal bör informeras om risken för spridning av smittsamma sjukdomar. Varm mat bör förvaras rykande varm fram till servering (> 60° C).
- Om maten ska kylas ned bör detta ske snabbt och i små volymer.
- Matrester måste värmas tillräckligt.
God mathygien
- Rengör skärbrädor och kärl före och efter hantering av färsk mat.
- Håll råa animaliska varor väl avskilda från färska varor i kylskåpet.
- Använd köks-/stektermometer för att avgöra när maten är klar.
- Lägg matrester i kylskåpet omedelbart efter måltid.
- Sätt inte in stora mängder varm mat i kylskåpet utan att dela upp den i mindre portioner.
- Se till att kylskåpet är tillräckligt kallt (inte över 6° C).
Speciella yrkesgrupper
- Personer med hudsjukdomar där toxinproducerande bakterier har påvisats och som har direktkontakt med matvaror i livsmedelsindustrin, restaurangbranschen, kök, handel eller liknande får inte ägna sig åt sådant arbete förrän de är smittfria.
- Sår eller bärartillstånd behandlas med sårvård och eventuellt användning av lokalt antibakteriellt medel.
Förlopp, komplikationer och prognos
Förlopp
- Inkubationstiden är en till sex timmar för kräkningar och sex timmar till ett dygn för diarré.
- Kräkningar går oftast över inom tolv timmar, men diarré kan vara några dygn.
Komplikationer
- Hemolytiskt uremiskt syndrom förekommer i 5–10 % vid infektion med enterohemorragisk E. coli.
- Reaktiv artrit förekommer i 2–10 % framför allt vid infektion med Yersinia enterocoilitica, Salmonella, Shigella och Campylobacter.
- Guillain-Barré syndrom är en ovanlig komplikation efter infektion med Campylobacter.
Prognos
- De flesta fall av matförgiftning är självbegränsande.6
Behandling med IV järn i högdosinfusion
Önskar du ge behandling med IV järn upp till 20 mg/kg vid ett infusionstillfälle utan krav på fosfatmätningar?
58-SE-11-2022
Patientinformation
Skriftlig patientinformation
Källor
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
-
Ulcerös kolit, UC
I Sverige har idag cirka 33 000 Ulcerös kolit (UC), vilket ingår i inflammatoriska tarmsjukdomar. Den sammanlagda prevalensen för IBD närmar sig en procent, som en följd av låg insjuknandeålder och minskad mortalitet.
-
Mikroskopisk kolit
En inflammatorisk tarmsjukdom som leder till kroniska, icke blodiga diarréer och indelas i två subgrupper: kollagen kolit och lymfocytär kolit.
-
Crohns sjukdom
Crohns sjukdom kan angripa hela magtarmkanalen, från munhålan till analkanalen. Detta är en viktig skillnad gentemot ulcerös colit som enbart angriper tjock- och ändtarm.
-
3 oväntade levercancerpatienter
Det finns viktiga undantag att observera där den vårdsökande går ifrån den stereotypa bilden av patienten med levercancer.
-
ASCO: största nyheterna om kolorektalcancer
Immunterapi överlägset standardbehandling hos cancerpatienter med MSI-high-mutation. Nya rekommendationer för preoperativ behandling vid avancerad rektalcancer. Det är några av nyheterna från världens största cancerkongress.