Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Antibiotika kopplas till ökad risk för ulcerös kolit och Crohns sjukdom

Antibiotika-användning, och särskilt bredspektrum-antibiotika, kan öka risken för inflammatorisk tarmsjukdom. Det visar en studie av forskare vid Karolinska Institutet och Harvard Medical School som publicerats i tidskriften The Lancet Gastroenterology & Hepatology.


Publicerad den: 2020-08-19
Författare: Elina Mattsson, Redaktör, Netdoktor

Inflammatorisk tarmsjukdom, IBD och antibiotika
Annons

– Våra resultat bekräftar vad många av oss har misstänkt—att antibiotika, som negativt påverkar tarmfloran, är en riskfaktor för IBD. Trots att vi vet att tarmfloran är viktig vid IBD och att antibiotika påverkar tarmfloran har det fram tills nu saknats större populationsstudier som undersöker sambandet mellan antibiotikakonsumtion och risk för IBD senare i livet, säger huvudförfattare  Dr. Long Nguyen vid Massachusetts General Hospital, Boston, USA.

Forskarna har studerat nästan 24 000 patienter med inflammatorisk tarmsjukdom, IBD. 16 000 av patienterna hade ulcerös kolit och 8000 hade Crohns sjukdom. Dessa jämfördes sedan med 28 000 syskon och 117 000 kontrollpersoner från den allmänna befolkningen.  

Ökad risk sågs både för Crohns och UC

Forskarna kunde då se att tidigare användning av antibiotika var, jämfört med att inte ha använt antibiotika, associerat med en fördubblad risk att utveckla IBD, också efter att forskarna tagit hänsyn till så kallade störfaktorer. Störst risk var det för personer som tagit bredspektrum-antibiotika, alltså antibiotika som  har effekt på många olika bakterier. Ökad risk sågs både för Crohns sjukdom och ulcerös kolit.

Annons
Annons

Studien har finansierats med hjälp av National Institutes of Health, Crohn’s and Colitis Foundation, American Gastroenterological Association, Massachusetts General Hospital och Karolinska Institutet.

Annons
Annons

    Källor

  • Karolinska Institutet - https://nyheter.ki.se/antibiotika-kopplat-till-okad-risk-for-inflammatorisk-tarmsjukdom

Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons