Bättre tester för att upptäcka fettlever i tid

Nu ska ett europeiskt forskningsteam, med forskare från bland annat Linköpings universitet, förbättra diagnostiken kring icke-alkoholrelaterad fettleversjukdom. Syftet är att lättare kunna identifiera personer som har störst risk för att bli svårt sjuka.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-11-29
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– Utmaningen som vi står inför är att icke-alkoholorsakad fettleversjukdom är väldigt vanligt, men i dag har vi dålig kunskap om vilka patienter som kommer att utveckla svår leversjukdom, säger Mattias Ekstedt, universitetslektor vid Linköpings universitet och läkare vid mag-tarmmedicinska kliniken vid Universitetssjukhuset i Linköping.

Han är nationellt ansvarig för Sverige i projektet, som totalt inkluderar 47 forskningspartners vid universitet och några av världens största läkemedelsföretag. Nu tar forskarna sikte på att utveckla bättre tester för att ställa diagnosen icke-alkoholorsakad fettleversjukdom eller NAFLD (non-alcoholic fatty liver disease). Något som drabbar runt var tredje person i Europa. I många fall är det ett relativt ofarligt tillstånd men hos vissa bildas ärrvävnad som kan leda till skrumplever. En av tio blir svårt sjuka i levern och utmaningen är just att identifiera dessa patienter.

Biologiska markörer för fettlever

För att kunna förutsäga vilka individer som har störst risk att utveckla svår leversjukdom, och tidigt kunna sätta in anpassad vård, vill forskarna utveckla och kvalitetskontrollera biologiska markörer. Idag kräves biopsier från levern, vilket kan vara obehagligt och bara kan utföras vid vissa sjukhus.

Annons
Annons

– I studien kommer vi försöka hitta markörer i exempelvis blodet, som kan användas i stället för att ta vävnadsprover från levern. Jag hoppas också att studien resulterar i att vi får bättre biologiska markörer för att följa hur sjukdomen utvecklas över tid. Idag finns inga specifika läkemedel mot fettleversjukdom och bra markörer är en viktig del i kliniska studier av potentiella behandlingar för att kunna utvärdera effekten, säger Mattias Ekstedt.

 

    Källor

  • Linköpings universitet - https://liu.se/nyhet/battre-tester-for-leversjukdom-utvecklas-i-europeiskt-projekt

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons