Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Covid-19: Googlingar på magbesvär kan varna för kommande utbrott

Det verkar kunna gå att förutse nya utbrott av covid-19 genom att analysera googlingar på magbesvär. Det visar en studie publicerad i Clinical Gastroenterology and Hepatology.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2020-09-14
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Genom verktyget Google Trends är det möjligt att mäta hur ofta olika söktermer förekommer. Trots att det inte är ett epidemiologiskt verktyg för att mäta incidens kan det utefter sökvolym ge indikation om en viss sjukdom. Det har tidigare visat sig fungera bra med infektionssjukdomar och varit användbart vid sjukdomsprognoser, såsom influensa.

I en studie använde sig forskarna av onlineverktyget för att undersöka om googlingar på vanliga magbesvär kunde överensstämma med incidensdata om coronavirussjukdom under 2019.

Resultaten visade att söktermer på ämnen som magont, diarré samt avsaknad av smak och aptit ökade påtagligt cirka tre till fyra veckor innan coronasmitta bröt ut New York, New Jersey, Massachusetts och Illinios.

Annons
Annons

Det visar på vikten av att se magbesvär som ett potentiellt förebud för en covid-19-infektion, menar forskarna bakom studien.

Annons
Annons

    Källor

  • Omni - https://omni.se/t/forskning-vetenskap/080b141135a0185b28ead46224fc5b9a74be79d0
  • Clinical Gastroenterology and Hepatology - https://www.cghjournal.org/article/S1542-3565(20)30922-8/fulltext

Annons
Annons
Annons

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons