Det gav bättre överlevnad vid spridd levercancer
För första gången har en annan metod än standardbehandlingen resulterat i bättre överlevnad hos patienter med framskriden levercellscancer. Men resultaten lämnar vissa frågetecken efter sig. Peter Nygren, professor i onkologi vid Uppsala universitet, kommenterar studien i Dagens Medicin.
Metoden som testades i studien innebär en kombination av en immuncheckpoint- och en angiogeneshämmare, vilken gav bättre prognos vid spridd levercancer, jämfört med standardbehandling med tyrosinkinashämmaren sorafenib.
– Studien är välgjord och det är imponerande effektstorlekar man ser på flera parametrar, till gagn för den här kombinationen. Så det är möjligt att klinisk praxis kan ändras av detta, säger Peter Nygren, professor i onkologi vid Uppsala universitet, till Dagens Medicin.
LÄS ÄVEN: 3 oväntade levercancerpatienter
Många med levercancer orsakad av hepatit B och C
Över 500 patienter med inoperabel primär levercellscancer har deltagit i studien, vilka lottades antingen till att få den nya kombinationsbehandlingen eller standardbehandling.
Efter ett års behandling var 67,2 procent av patienterna i kombinations-gruppen i livet, jämfört med 54,6 procent i kontrollgruppen. Medianen för den progressionsfria överlevnaden var 6,8 månader jämfört med 4,3 månader.
Resultaten finns bublicerade i tidskriften New England Journal of Medicine. Dock finns det flera faktorer som får Peter Nygren att ifrågasätta resultatens kliniska relevans.
Till exempel antyder forskarnas data att resultaten var densamma oavsett om cancern var hepatitorsakad eller inte. Samtidigt hade en förhållandevis stor del av studiedeltagarna cancer orsakad av hepatit B och C, jämfört med hur det ser ut i Sverige, berättar Peter Nygren för tidningen.
Betydelsen av leverfunktion är oklar
Ett annat skäl till att tolka resultaten med försiktighet är att deltagarna i kontrollgruppen fick starta på en hög dos av sorafenib, vilket kan orsaka biverkningar och därav avbruten behandling.
En begränsning som forskarna själva lyfter fram är att även patienter med näst intill normalt leverfunktionsstatus deltog i studien.
Levercellscancer – hepatocellulärt carcinom
Varje år drabbas omkring 400 till 500 personer i Sverige av hepatocellulärt carcinom, HCC. En vanlig orsak till sjukdomen är kronisk leversjukdom, särskilt virushepatit.
Om allmäntillståndet hos en patient med cirros snabbt och oväntat försämras ska hepatocellulär cancer misstänkas. Läs mer i NetdoktorPro:s medicinska översikt om hepatocellulärt carcinom.
- Dagens Medicin - https://www.dagensmedicin.se/artiklar/2020/06/09/kombo-gav-battre-overlevnad-vid-spridd-levercancer/
Källor
-
3 oväntade levercancerpatienter
Det finns viktiga undantag att observera där den vårdsökande går ifrån den stereotypa bilden av patienten med levercancer.
-
Hepatocellulärt carcinom
I Sverige insjuknar cirka 400 till 500 personer årligen i hepatocellulärt carcinom, HCC. Det är en cancerform som vanligtvis är en följd av kronisk leversjukdom, särskilt virushepatit.
-
Crohns sjukdom
Crohns sjukdom kan angripa hela magtarmkanalen, från munhålan till analkanalen. Detta är en viktig skillnad gentemot ulcerös colit som enbart angriper tjock- och ändtarm.
-
Dysfagi (ät- och sväljsvårigheter)
Dysfagi är ett symtom och utgör ett samlingsbegrepp för ät- och sväljsvårigheter. Denna medicinska översikt avser förvärvad dysfagi hos vuxna, inte medfödda missbildningar som kan innebära olika ät- och sväljsvårigheter.
-
IBD-patienter vittnar om bristande information om behandling
Det finns ingen behandling som passar alla patienter med inflammatorisk tarmsjukdom, IBD. Dessutom visar ny forskning att tarmfloran hos dessa patienter förändras över tid – den behandling som passar nu kanske inte gör det om ett år. Något som gör det extra viktigt att involvera patienten genom att diskutera behandlingsalternativ och sätta upp mål.
-
Ulcerös kolit, UC
I Sverige har idag cirka 33 000 Ulcerös kolit (UC), vilket ingår i inflammatoriska tarmsjukdomar. Den sammanlagda prevalensen för IBD närmar sig en procent, som en följd av låg insjuknandeålder och minskad mortalitet.
-
Analcancer
Analcancer är en ovanlig cancerform i Sverige men incidensen har stigit under senare år. Humant papillomvirus, HPV, betraktas som en av de viktigaste orsaksfaktorerna för denna sjukdom.
-
Fulminant kolit
Allvarlig inflammation i stora delar av, eller i hela tjocktarmen som kan sprida sig till utsidan av tarmen.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu