Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Ehec-smittan sprider sig i Sverige

Efter ett utbrott i Tyskland har flera svenskar smittats av ehec. En av orsakerna till utbrottet är gurkor från Spanien och flera svenskar är så pass sjuka att de behöver sjukhusvård, skriver Smittskyddsinstitutet i ett pressmeddelande. Smittskyddsinstitutet varnar nu svenska tysklandsresenärer att vara extra försiktiga. Samtidigt uppmanar SMI sjukvården till ökad verksamhet på patienter som söker vård för EHEC-symtom.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-05-27

Annons

Efter ett utbrott i Tyskland har flera svenskar smittats av ehec. En av orsakerna till utbrottet är gurkor från Spanien och flera svenskar är så pass sjuka att de behöver sjukhusvård, skriver Smittskyddsinstitutet i ett pressmeddelande.

Smittskyddsinstitutet varnar nu svenska tysklandsresenärer att vara extra försiktiga. Samtidigt uppmanar SMI sjukvården till ökad verksamhet på patienter som söker vård för EHEC-symtom.

Annons
Annons

Utbrottet pågår främst i de norra delarna av Tyskland och många har fått allvarliga komplikationer i form av njur- och blodkroppspåverkan, så kallat hemolytiskt uremiskt syndrom (HUS).

I Sverige vårdas nu ett tiotal fall av HUS, samtliga misstänkt vara smittade i Tyskland. Men på bara några få dagar har smittan ökat kraftigt, något SMI ser allvarligt på.

214 fall av HUS har rapporterats i Tyskland sedan slutet av april, varav två har avlidit. Dessutom har flera hundra fall av EHEC rapporterats. Så många fall på så kort tid är ovanligt. Grönsaker eller sallad tros vara smittkällan.

Annons
Annons

Genom noggrann handtvätt efter toalettbesök och god livsmedelshygien kan man förhindra vidare spridning av EHEC som är mycket smittsamt.

    Källor

  • Smittskyddsinstitutet (SMI) - http://www.smittskyddsinstitutet.se/presstjanst/pressmeddelanden-och-pressinbjudningar/2011/ehec-utbrott-i-tyskland--svenska-resenarer-allvarligt-sjuk

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.