
Experten svarar på frågor om inflammatoriska tarmsjukdomar och covid-19
I samband med Världs IBD-dagen den 19 maj anordnar Netdoktor och Mag-och tarmförbundet en chatt för personer som har funderingar kring inflammatorisk tarmsjukdom och nya coronaviruset. Den som kommer svara på frågorna är gastroenterologen Johanna Andersson. Du som läkare kan tipsa dina patienter om chatten, eller själv ställa frågor.
Många som lever med inflammatorisk tarmsjukdom känner oro på grund av den rådande pandemin. Det gäller funderingar om hur deras sjukdom eventuellt skulle påverkas av coronaviruset och hur de ska tänka kring sina mediciner och läkemedel. Det visar den pågående enkätundersökningen på IBD-koll.se*, som genomförs av Netdoktor i samarbete med Mag-och tarmförbundet.
– På Världs-IBD-dagen kommer vi därför ge personer som lever med inflammatoriska tarmsjukdomar möjligheten att ställa frågor om IBD och covid-19 till en expert, säger Peter Eneroth, Generalsekreterare på Mag- och tarmförbundet.
Den snabba spridningen av sars-CoV-2 och covid-19 har skapat en svår och ansträngd situation för sjukvården, vilket har gjort att även vården av IBD-patienter fått anpassas.
– På Netdoktor har vi sedan början av februari fått väldigt många frågor från olika patientgrupper om hur coronaviruset påverkar just deras sjukdom. Då Netdoktor är en naturlig hemvist för många med kronisk sjukdom är det också en del av vårt ansvar att förse dem med möjligheten till att få svar på frågor i dessa oroliga tider, säger Besima Aho, publisher och ansvarig utgivare på Netdoktor.
Den som kommer svara på frågor är Johanna Andersson, gastroenterolog vid Södersjukhuset i Stockholm.
Om chatten:
När? 19 maj, kl 15.00-16.00 (men du kan skicka in frågor redan nu!)
Var? På Netdoktor.se
Om IBD-Koll.se:
IBD-koll.se är en pågående upplysningskampanj från Netdoktor och Mag- och tarmförbundet. Kampanjen syftar till att sprida kunskap om inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) och hur diagnostik och behandling går till. Kampanjen vänder sig till dem som har en IBD-sjukdom, till anhöriga samt till personal inom sjukvården.
Upplysningskampanjen startade i augusti 2015 och är pågående. Netdoktor har utformat allt innehåll och ansvarar för alla delar inom kampanjen. Samtliga texter är granskade av Mikael Lördal, överläkare vid Gastrocentrum, Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.
Upplysningskampanjen uppbär ovillkorat ekonomiskt stöd från Takeda Pharma AB.
-
3 oväntade levercancerpatienter
Det finns viktiga undantag att observera där den vårdsökande går ifrån den stereotypa bilden av patienten med levercancer.
-
Hepatocellulärt carcinom
I Sverige insjuknar cirka 400 till 500 personer årligen i hepatocellulärt carcinom, HCC. Det är en cancerform som vanligtvis är en följd av kronisk leversjukdom, särskilt virushepatit.
-
Crohns sjukdom
Crohns sjukdom kan angripa hela magtarmkanalen, från munhålan till analkanalen. Detta är en viktig skillnad gentemot ulcerös colit som enbart angriper tjock- och ändtarm.
-
Dysfagi (ät- och sväljsvårigheter)
Dysfagi är ett symtom och utgör ett samlingsbegrepp för ät- och sväljsvårigheter. Denna medicinska översikt avser förvärvad dysfagi hos vuxna, inte medfödda missbildningar som kan innebära olika ät- och sväljsvårigheter.
-
IBD-patienter vittnar om bristande information om behandling
Det finns ingen behandling som passar alla patienter med inflammatorisk tarmsjukdom, IBD. Dessutom visar ny forskning att tarmfloran hos dessa patienter förändras över tid – den behandling som passar nu kanske inte gör det om ett år. Något som gör det extra viktigt att involvera patienten genom att diskutera behandlingsalternativ och sätta upp mål.
-
Ulcerös kolit, UC
I Sverige har idag cirka 33 000 Ulcerös kolit (UC), vilket ingår i inflammatoriska tarmsjukdomar. Den sammanlagda prevalensen för IBD närmar sig en procent, som en följd av låg insjuknandeålder och minskad mortalitet.
-
Analcancer
Analcancer är en ovanlig cancerform i Sverige men incidensen har stigit under senare år. Humant papillomvirus, HPV, betraktas som en av de viktigaste orsaksfaktorerna för denna sjukdom.
-
Fulminant kolit
Allvarlig inflammation i stora delar av, eller i hela tjocktarmen som kan sprida sig till utsidan av tarmen.
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu