Färre rapporterade fall av vinterkräksjukan

Antalet rapporterade fall av vinterkräksjukan (calicivirus) är lägre jämfört med tidigare höstar. Vad det beror på vågar Kjell-Olof Hedlund, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet inte svara på. – Vi kan inte säga varför det ser ut som det gör i år, det har varit rätt låga siffor hela hösten. En hypotes är att det kan bero på det milda vädret, men det kan lika gärna vara en slump, säger Hedlund till Netdoktor.

bessie webb ljusare
Publicerad den: 2011-11-17
Författare: Besima Aho, Redaktionschef, Netdoktor

Annons

Antalet rapporterade fall av vinterkräksjukan (calicivirus) är lägre jämfört med tidigare höstar. Vad det beror på vågar Kjell-Olof Hedlund, chefsmikrobiolog på Smittskyddsinstitutet inte svara på.

– Vi kan inte säga varför det ser ut som det gör i år, det har varit rätt låga siffor hela hösten. En hypotes är att det kan bero på det milda vädret, men det kan lika gärna vara en slump, säger Hedlund till Netdoktor.

Annons
Annons

Under höstlovsveckorna har Smittskyddsinstitutet varje år sett en minskning av antalet rapporterade fall, så även i år.

– Det kan vara de lägsta siffrorna på väldigt länge. November är i regel startperioden för vinterkräksjukan. Att det hittills varit relativt få fall är ingen garanti för att det inte kommer bli några större utbrott. Vinterkräksjukan fortsätter fram till påsk ungefär. Vartannat år brukar vara värre, förra året var besvärlig, vilket innebär att vi i år inte får det lika besvärligt. säger Hedlund.

Det beror på att det ungefär vartannat år kommer nya virusstammar som sprider sig fort vilket gör att folk lättare blir sjuka, menar Hedlund.

Annons
Annons

Varje år drabbas omkring 5-10 procent, det vill säga en halv miljon svenskar, av vinterkräksjukan.

– Den som blir smittad bör hålla sig hemma, detta för att undvika att andra blir smittade. Särskilt viktigt är det för de som jobbar med mat och livsmedel och inom vård och omsorg.

    Källor

  • Netdoktor

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons