Fiberlös kost ger sämre skydd mot bakterier
Kostfibrer är viktig näringskälla åt tarmbakterierna och en fiberfattig kost torde påverka inflammatoriska sjukdomar i tarmen, men även andra sjukdomar. Det visar en ny studie publicerad i tidskriften Cell Host & Microbe.
Det är känt att mängden kostfibrer är kopplat till vikt, blodsocker och insulinkänslighet men nu visar forskare vid Sahlgrenska akademin att det även påverkar hälsotillståndet i tjocktarmen.
I den aktuella studien gav forskarna en extremt fiberfattig kost till försöksdjuren. Det visade sig att mössen redan efter tre dagar utvecklade defekter i tjocktarmens skyddande slemhinnor, vilket gjorde det lättare för bakterierna att tränga sig in. Enligt forskarna kan detta ha betydelse för utvecklingen av inflammatoriska tarmsjukdomar, viktökning och diabetes. Sjukdomar som har ökat.
– Det blir allt tydligare i västvärlden att den genomsnittliga personens fiberintag har minskat drastiskt under de senaste decennierna, säger en av forskningsledarna, Fredrik Bäckhed, professor i molekylärmedicin vid Sahlgrenska akademin.
Vad vet du om biosimilarer?
Vi på NetdoktorPro vore tacksamma om du ville genomföra enkäten som bara tar några minuter. Du får samtidigt uppdaterade kunskaper om t ex vad som krävs för att en biosimilar ska godkännas, skillnaden mellan ett generiskt läkemedel och biosimilarer och vad som egentligen menas med en "switch".
- Sahlgrenska akademin - https://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet//halsokost-for-tarmbakterierna-forbattrar-skyddet-i-tarmen.cid1537593