Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Fiberlös kost ger sämre skydd mot bakterier

Kostfibrer är viktig näringskälla åt tarmbakterierna och en fiberfattig kost torde påverka inflammatoriska sjukdomar i tarmen, men även andra sjukdomar. Det visar en ny studie publicerad i tidskriften Cell Host & Microbe.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-12-29

Annons

Det är känt att mängden kostfibrer är kopplat till vikt, blodsocker och insulinkänslighet men nu visar forskare vid Sahlgrenska akademin att det även påverkar hälsotillståndet i tjocktarmen.

I den aktuella studien gav forskarna en extremt fiberfattig kost till försöksdjuren. Det visade sig att mössen redan efter tre dagar utvecklade defekter i tjocktarmens skyddande slemhinnor, vilket gjorde det lättare för bakterierna att tränga sig in. Enligt forskarna kan detta ha betydelse för utvecklingen av inflammatoriska tarmsjukdomar, viktökning och diabetes. Sjukdomar som har ökat.

– Det blir allt tydligare i västvärlden att den genomsnittliga personens fiberintag har minskat drastiskt under de senaste decennierna, säger en av forskningsledarna, Fredrik Bäckhed, professor i molekylärmedicin vid Sahlgrenska akademin.

Annons
Annons
Annons
Annons

    Källor

  • Sahlgrenska akademin - https://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet//halsokost-for-tarmbakterierna-forbattrar-skyddet-i-tarmen.cid1537593

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons