Fler patienter med ulcerös kolit – men färre behöver opereras

Idag drabbas tio gånger så många av ulcerös kolit som på 60-talet, enligt forskning vid Örebro universitet. Samtidigt behöver betydligt färre patienter genomgå operation. "Det kan betyda att våra nya behandlingar faktiskt fungerar", säger Carl Eriksson, en av forskarna bakom studien. 


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-10-18
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

I studien deltog 1000 patienter i Örebro som fick diagnosen ulcerös kolit mellan åren 1963 och 2010. Resultatet visade att risken för att behöva genomgå en operation har minskat. Innan år 1975 blev var femte patient med ulcerös kolit tvungen att opereras. Mellan 1991 och 2005 låg motsvarande siffra på 12 procent av patienterna.

– Det kan betyda att våra nya behandlingar faktiskt fungerar, säger Carl Eriksson doktorand vid Örebro universitet.

Rökning spelar olika roll beroende på typ av tarmsjukdomar

Samtidigt drabbas allt fler av ulcerös kolit – tio gånger fler än på 60-talet. Här menar Carl Eriksson att rökning kan ha betydelse.

– Det finns ju två inflammatoriska tarmsjukdomar, ulcerös kolit och Crohns sjukdom. Och om man röker vid Cronhns sjukdom så blir man sämre, men vid ulcerös kolit verkar det skydda. Om man röker så brukar det nästan fungera som en behandling, det hjälper mot besvären. Det vet man erfarenhetsmässigt, säger han men poängterar att rökning har så många andra biverkningar att det inte är något han rekommenderar.

Annons
Annons

Dessutom menar han att det finns fler andra orsaker till att tarmsjukdomen har ökat, så som livsstil och att sjukvården har blivit bättre på att identifiera patienter med inflammatoriska tarmsjukdomar. Men trots att man tar hänsyn till det har det skett en tydlig ökning, enligt Carl Eriksson.

    Källor

  • Örebros universitet - https://www.oru.se/nyheter/ulceros-kolit/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons