Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Gener visar varför kvinnor oftare får IBS

Vissa DNA-varianter kopplas nu till ökad risk för IBS, irritabel bowel syndrome. Något som kan förklara varför IBS drabbar fler kvinnor än män, enligt studien som är koordinerad från Karolinska Institutet.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-04-06
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Över 10 procent av befolkningen lider av symtom såsom buksmärta, gaser, diarré och förstoppning, och majoriteten är kvinnor. Eftersom orsakerna till IBS till stora delar okända hindrar det utvecklingen av effektiv behandling.

Men nu har en internationell forskargrupp identifierat DNA-varianter som kan kopplas till ökad risk för IBS.

– Genom att analysera data från den stora brittiska biobanken (UK Biobank) och patientkohorter från europeiska och amerikanska expertcenter, har vi kunnat identifiera genetiska kopplingar till IBS med betydligt bättre statistisk säkerhet än tidigare, säger Mauro D'Amato, gästprofessor vid institutionen för medicin, vid Karolinska Institutet och samordnare av forskningsprojektet the bellygenes initiative som lett till upptäckten.

Annons
Annons

Könshormoner kan påverka utvecklingen av IBS

Forskningen består av analyser av genetiska data från fler än 300 000 individer i en så kallad GWAS-studie (genome-wide association study). Det visade sig att vissa DNA-varianter kan kopplas till ökad risk för IBS hos kvinnor som diagnostiserats med IBS, men inte hos män. Generna fanns särskilt i en region på kromosom 9 som tidigare rapporterats påverka puberteten hos kvinnor. Resultatet finns publicerat i den vetenskapliga tidskriften Gastroenterology.

– Även om vi inte kan peka på enskilda gener i detta tidiga skede är resultaten spännande, eftersom de överensstämmer med tidigare forskning som visar att IBS är vanligare hos kvinnor och att könshormoner kan vara inblandade, säger Mauro D'Amato.

    Källor

  • Karolinska Institutet - https://ki.se/nyheter/gener-bakom-ibs-hos-kvinnor-identifierade

Annons
Annons
Annons

Annons