Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Glutenintoleranta mår dåligt innan diagnos

Att få en celiakidiagnos tar i genomsnitt tio år. Nu visar forskning att glutenintoleranta patienter mår mycket dåligt innan de fått diagnos. Dagens Medicin skriver om hur statistikern Fredrik Norström i en av sina studier förvånas över att hälften av alla som fått diagnosen celiaki fått den tidigast fyra år efter första symtomet.
Annons

Att få en celiakidiagnos tar i genomsnitt tio år. Nu visar forskning att glutenintoleranta patienter mår mycket dåligt innan de fått diagnos.
Dagens Medicin skriver om hur statistikern Fredrik Norström i en av sina studier förvånas över att hälften av alla som fått diagnosen celiaki fått den tidigast fyra år efter första symtomet.

Fördröjningen kan bero på att patienterna inte söker vård tidigt och att läkaren inte förknippar symtomen med celiaki.
I samma studie upptäcktes att patienterna innan en diagnos upplevde starka besvär, med trötthet, gaser och magsmärtor men också mental oro. Efter att de fått en diagnos och börjat äta en diet som passar glutenintoleranta förbättrades deras hälsa markant.

Annons
Annons

Fredrik Norström menar att resultatet visar att vården behöver hitta strategier för att korta ner tiden mellan första symtomet och en diagnos.
– Kanske skulle en screening i ett tidigare läge vara just en sådan strategi, säger Fredrik Nordström till Dagens Medicin.

    Källor

  • Dagens Medicin - http://www.dagensmedicin.se/vetenskap/allmanmedicin/screening-for-snabbare-celiakidiagnos/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons