Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

IBS kan komma att behandlas med smörsyra

Personer med IBS (irritabel tarmsjukdom) har en lägre andel bakterier som kan producera smörsyra i tarmen, vilket kan vara en bidragande orsak till att de drabbas av sjukdomen. Nu undersöker svenska forskare hur smörsyran påverkar tarmen och om den kan användas som behandlingsmetod för IBS.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-11-10

Annons

Smörsyra är en fettsyra med anti-inflammatoriska egenskaper och torde kunna stärka tarmens barriärfunktion. IBS är förknippat med en sämre barriärfunktion vilket leder till att giftiga substanser kan ta sig genom tarmslemhinnan och vidare ut i kroppen. Det kan resultera i att tarmen blir irriterad och inflammerad. Nu studeras detta närmare i en studie vid Örebros Universitet.

– Vi ska använda en experimentell modell där vi studerar små vävnadsbitar från tarmen samt blodprover från en och samma försöksperson, innan och efter det att vi exponerat tarmen för smörsyra. Vi kommer att studera detta hos både friska personer och hos IBS-patienter, säger Rebecca Wall, forskare vid universitetet.

Studien är unik i sitt slag då tidigare forskning enbart har skett genom tester på cellnivå i provrör eller genom tester på djur.

Annons
Annons

Nya behandlingsmetoder vid IBS

Förhoppningarna är att kunna använda smörsyra för att ta fram behandlingsmetoder för IBS. Detta innebär att stället för att behandla symtomen ta sikte på den underliggande orsaken till sjukdomen.

– Det senare är av stor betydelse eftersom det inte finns någon effektiv behandling av denna folksjukdom som drabbar 10–15 procent av svenskarna, säger Rebecca Wall.

Annons
Annons

    Källor

  • Örebros universitet - https://www.oru.se/nyheter/forskning-som-kan-bota-folksjukdom/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.