Läkare kritiska till ny IBS-medicin

I förra veckan kom nyheten om ett nytt läkemedel som ska vara särskilt bra för personer som är drabbade av diarrédominerad IBS. Men Mikael Lördal, överläkare på Gastrocentrum vid Karolinska universitetssjukhuset, är kritisk till den nya medicinen eftersom den kan ge allvarliga biverkningar som bukspottkörtelinflammation.

erika-sjoo
Publicerad den: 2016-01-27
Författare: Erika Sjöö, Redaktör

Annons

Tidigare i veckan skrev vi om ett nytt läkemedel mot IBS som enligt en ny studie gav 30 procent av de som medverkade i studien mindre diarré och bättre avföring vid IBS genom att signalerna mellan magen och hjärnan, de så kallade opioidreceptorerna, påverkas.  

Men efter att nyheten om det nya läkemedlet kom har en del kritiska röster hörts. Mikael Lördal, överläkare på Gastrocentrum vid Karolinska Universitetssjukhuset, tillhör en av de kritiska.  

Annons
Annons

- För det första, bara cirka en tredjedel har nytta av behandlingen. För det andra, pankreatit (bukspottkörtelinflammation) var en biverkning som drabbade ett antal patienter som fick läkemedlet. Pancreatit är ett potentiellt allvarligt tillstånd och det skall vägas mot IBS som trots allt är en godartad sjukdom när det kommer till komplikationer, säger Mikael Lördal till Netdoktor.

IBS-läkemedel gav placeboeffekt

Bland de deltagare i IBS-studien som fick placebo, det vill säga inget riktigt läkemedel, var det 20 procent som fick minskad diarré och smärta.

Magnus Simrén, professor och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, som blivit intervjuad av Dagens Medicin tycker att studien visar på lovande resultat för den grupp IBS-patienter med begränsade behandlingsmöjligheter men också han är något kritisk till studiens siffror.  

Annons
Annons

– Andelen som svarade på behandling är alltså tämligen låg, vilket delvis speglar att myndigheter nu ställer hårdare krav på vilka effektmått som används vid utvärdering av nya läkemedel mot IBS. Men detta är inget läkemedel som kommer att fungera för alla, säger Magnus Simrén till Dagens Medicin. 

Länk till studie om det nya IBS-läkemedlet här

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons