Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Läkemedel vid tarmsjukdom och preventivmedel i ett

Forskare vid bland annat KTH har utvecklat ett biobaserat material som kan komma att göra livet enklare för människor med kronisk inflammatorisk tarmsjukdom, så som ulcerös kolit. Dessutom kan fyndet resultera i ett icke-hormonbaserat preventivmedel.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2018-03-21

Annons

Forskaren Thomas Crouzier, vid avdelningen på Skolan för kemi, bioteknologi och hälsa vid KTH, har tillsammans med sina kollegor utvecklat ett biobaserat material bestående av polymerer som kan förstärka och förbättra slemhinnornas förmåga att utgöra en barriär.

– Utgångspunkten för oss har varit att betrakta slemhinnor som ett eget material som man kan jobba med och modifiera. För att kunna göra det måste man förstå slemhinnornas funktioner, bland annat att utgöra en barriär som stoppar bakterier och virus men samtidigt släppa igenom syre eller näringsämnen, säger Thomas Crouzier.

Reparera sår i slemhinnor och inflammatoriska tarmsjukdomar

Forskarna har sedan tittat närmare på hur de mänskliga slemhinnorna ska kunna bli bättre, men också hur skadade slemhinnor kan repareras. Nu har forskarna alltså lyckats ta fram ett hundraprocentigt naturligt material som klarar av att tränga in i slemhinnorna – utan några oönskade biverkningar, menar Thomas Crouzier. Forskningen finns nu publicerad i tidskriften Biomacromolecules.

Annons
Annons

– Vårt arbete kan leda fram till behandling av sår i slemhinnor och inflammatoriska tarmsjukdomar. Tidigare arbete har resulterat i framsteg när det gäller behandling av torra slemhinnor.

 

Potentiellt hormonfritt preventivmedel

Forskningen har lett fram till ännu en viktig upptäckt. Materialet som Thomas Crouzier har varit med att utveckla kan även bli ett potentiellt preventivmedel. Han tänker sig att det ska kunna appliceras som en liten vaginal kapsel som snabbt löses upp.

– Vårt polymera material kan förhindra att befruktning sker. På det sättet får vi ett preventivmedel som inte är baserat på hormoner, säger Thomas Crouzier.

Annons
Annons

    Källor

  • KTH - https://www.kth.se/forskning/artiklar/kth-forskare-jobbar-med-nytt-preventivmedel-1.806393

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.