Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Livsmedelsverkets kostråd passar inte IBS-patienter

Personer med IBS rekommenderas att begränsa sitt intag av fermenterande kolhydrater (FODMAP). Dock saknas information om FODMAP i Livsmedelsverkets kostråd.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-02-01

Annons

Orsaken till IBS (irritable bowel syndrome), som drabbar cirka 10 procent av den vuxna befolkningen, är idag inte klarlagt. Men sannolikt handlar det om en störning i tarmfloran och omkring 70 procent av patienterna beskriver att symtomen försämras efter födointag. Det är framför allt vissa kolhydrater som skapar gasbildning i tarmen. Ett minskat intag av FODMAP (fermenterande mono-, di- och oligosackarider samt polyoler) har gett positiv effekt hos upp till 70 procent av patienterna med IBS.

Dock är FODMAP inget som Livsmedelsverkets tar hänsyn till i sina kostråd. Något som skapar problem i behandlingen då de flesta av patienterna är medvetna om Livsmedelsverkets kostråd och därför skeptiska till att minska FODMAP-intaget. Patienterna ifrågasätter ofta om nyttig mat verkligen skapa problem. Europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet (EFSA) menar nu att informationen om dessa kolhydrater, och dess effekt på IBS, är viktigt för att förbättra folkhälsan.

Annons
Annons

    Källor

  • Läkartidningen - http://www.lakartidningen.se/Opinion/Debatt/2017/01/Livsmedelsverkets-kostrad-passar-inte-patienter-med-IBS/

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.