Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Mag- och tarmbakterier kan påverka kroppens näringsupptag

Hur påverkar egentligen bakterier i tarmen vårt välbefinnande? Länge har frågan diskuterats  och nu har studier på möss visat på ytterligare intressanta resultat, skriver Sveriges Radio.  


Publicerad den: 2019-09-30
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Mag- och tarmbakterier kan påverka kroppens näringsupptag
Annons

Betydelsen av mag- och tarmbakterier för vår kroppsfunktion får nu ännu mer stöd i forskningen. En ny studie på möss visar att tarmbakterier påverkar själva dygnsrytmen i tunntarmens så kallade epitelceller. Det handlar om celler som befinner sig på tunntarmens yta och transporterar näringsämnen från tunntarmen ut till blodet. Det här sker när epitelcellerna väl aktiveras av en signas som hänger ihop med deras dygnsrytm. 

Därmed kan allt som förändrar tarmfloran, så som antibiotika, matsammansättning, skiftarbete, sömnbrist eller jetlag, eventuellt påverka näringsupptaget. 

Annons
Annons

Detta kan vara en förklaring till varför oregelbundna mål- och sovtider, och jetlag, kopplats till mag- och tarmstörningar och problem med kroppens metabolism. Det menar Christian Benedict, sömnforskare vid Uppsala universitet, som intervjuades av Sveriges Radio. 

Resultaten från studien publicerades i tidskriften Science. 

 

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7307558

Annons
Annons
Annons

Annons