Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Många magsårspatienter behandlas fel

Orsaken till blödande magsår är ofta bakterien heliobacter pylori, men enligt en ny rapport från Statens beredning för medicinsk utvärdering, får knappt hälften av dagens patienter rätt behandling skriver Vetenskapsradion. Blödande magsår är ett akut livshotande tillstånd. Men det finns flera effektiva behandlingsmetoder och går alltså att bota med antibiotika ihop med andra läkemedel.

D0C061E2 91E3 41C2 A087 67D824C7D69B
Publicerad den: 2011-05-11

Annons

Orsaken till blödande magsår är ofta bakterien heliobacter pylori, men enligt en ny rapport från Statens beredning för medicinsk utvärdering, SBU, får knappt hälften av dagens patienter rätt behandling skriver Vetenskapsradion.

Blödande magsår är ett akut livshotande tillstånd. Men det finns flera effektiva behandlingsmetoder och går alltså att bota med antibiotika ihop med andra läkemedel.

Annons
Annons

– Vi vet att det är 70 procents ökad risk att avlida om man inte har fått behandling för helicobakter pylori, jämfört med om man har fått behandling. Så sannolikt finns det en potential att förbättra resultaten, säger överläkare Christer Staël von Holstein till Vetenskapsradion.

Rapporten visar att det saknas mycket forskning på när man i första läget ska sätta in behandling för att bäst förebygga blödande magsår, något som drabbar mellan 7-10 personer varje dag.

    Källor

  • Vetenskapsradion - http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=406&grupp=12718&artikel=4498357

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.