Risken för tarmsjukdom ökar vid rökning

Rökning är en riskfaktor för tarmsjukdomen mikroskopisk kolit, enligt en avhandling i medicin vid Örebro universitet. De som rökte insjuknade cirka tio år tidigare än icke-rökare.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-05-29
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Hur vanligt är mikroskopisk kolit och vilka drabbas? Det har Anna Wickbom, överläkare på gastrosektionen vid medicinska kliniken på Universitetssjukhuset Örebro, undersökt i sin avhandling.

Mikroskopisk kolit delas in i kollagen kolit och lymfocytär kolit – vilka har likartade symptom, med kronisk oblodig vattentunn diarré och ofta avföringsinkontinens. Även magsmärtor och viktnedgång är vanligt hos dessa patienter.

– Med min avhandling vill jag öka kunskapen om sjukdomsförloppet och bland annat titta på ifall det finns faktorer som ökar risk för insjuknande. Eller om det finns andra sjukdomar som kan kopplas till patienter med mikroskopisk kolit, säger Anna Wickbom och fortsätter:

Annons
Annons

– Patienter som har aktiv mikroskopisk kolit har dålig livskvalitet, i nivå med andra sjukdomar som anses vara betydligt mera allvarliga.

Rökning och relaterade sjukdomar

Sjukdomarna förekommer i alla åldrar men de flesta som insjuknar är 60 år eller äldre. Det är framförallt kvinnor som drabbas, cirka 80 procent. I studien lyfte Anna Wickbom fram olika bakgrundsfaktorer som ärftlighet, uppväxtförhållanden, utbildningsnivå, civilstånd och rökning. Alla patienter som bor i upptagningsområdet till Universitetssjukhus Örebro inbjöds att svara på en enkät med frågor som sedan har jämförts mot kontrollgrupper.

Resultatet visade bland annat att rökning är en stark riskfaktor för både kollagen kolit och lymfocytär kolit. Även andra livsstilsfaktorer verkar spela in, så som uppväxtförhållanden, utbildningsnivå och civilstånd, liksom andra kroniska sjukdomar.

Annons
Annons

– Flera sjukdomar kan kopplas till mikroskopisk kolit såsom glutenintolerans, autoimmuna sköldkörtelsjukdomar och intressant nog också ulcerös kolit. Associationen till ulcerös kolit är ny och har inte visats tidigare, säger Anna Wickbom.

Kopplingen till Ulcerös kolit och Crohns

I avhandlingens sista delstudie studeras patienter som fått antingen diagnosen ulcerös kolit eller Crohns sjukdom och sedan mikroskopisk kolit, eller vice versa.

– Syftet med denna delstudie är att identifiera och kartlägga hur sådana konverteringar går till. Att söka gemensamma faktorer av betydelse för att dessa sker, men också för att se hur olika tarmsjukdomar kan överlappa varandra, säger Anna Wickbom.

Läs även: Strävar idag efter att patienter med Crohns ska bli symtomfria

    Källor

  • Örebro universitet - https://www.oru.se/nyheter/rokning-riskfaktor-for-tarmsjukdom/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons