Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.

Studie: Kopplingar mellan psoriasis och tarmsjukdom

Kan psoriasis försämras av förändringar i tarmslemhinnans barriärfunktion? I en ny patientstudie vid Akademiska sjukhuset undersöks kopplingen mellan sjukdomar i huden och magtarmkanalen.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-03-20

Annons

Psoriasis betraktas alltmer som en systemsjukdom och det är sedan tidigare känt att denna är vanligare hos patienter med kroniska inflammatoriska tarmsjukdomar (IBD), såsom ulcerös kolit och Crohns sjukdom. En teori till orsaken är att tarmslemhinnans barriär försämras hos psoriasispatienternam, vilket resulterar i att bakterier och skadliga ämnen släpps in och inflammation uppstår.

– Syftet med studien är att öka förståelsen för kopplingar mellan sjukdomar i huden och mag-tarmkanalen, och i förlängningen även möjliga mekanismer bakom stressutlöst psoriasis. Vi vill särskilt undersöka förekomsten av vissa immunceller i tarmslemhinnan som påverkar tarmbarriären, säger Maria Lampinen, docent i experimentell klinisk kemi på Akademiska sjukhuset.

– Vi sätter särskilt fokus på förekomsten av två olika sorters vita blodkroppar i tarmslemhinnan som tillsammans påverkar tarmens genomsläpplighet. Det handlar dels om eosinofiler, dels om mastceller som båda spelar en betydelsefull roll i immunförsvaret.

Annons
Annons

Läkarutbildning: Genomför NetdoktorPros läkarutbildning om psoriasis och ge dina patienter bästa möjliga vård

Annons
Annons

    Källor

  • Akademiska sjukhuset - http://www.akademiska.se/press#/pressreleases/koppling-mellan-psoriasis-och-foeraendringar-i-tarmslemhinnan-fokus-foer-ny-patientstudie-1853688

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.