Studie: Munbakterier kan orsaka tarmsjukdom

I en studie, publicerad i Science, har forskarna hittat bakterier från munnen i magen på patienter med olika magbesvär. Något som fick dem att titta vidare på om munbakterier kan vara källan till inflammatoriska tarmsjukdomar som ulcerös kolit och Crohns sjukdom.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-10-23
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

I studien testade ett internationella forskarna vad som händer när friska möss får saliv från människor med tarmsjukdomar. Efter drygt två månader undersöktes mössen igen och det visade sig att munbakterierna orsakade tarminflammation hos djuren. Inflammation liknande den som människor med ulcerös kolit och Crohns sjukdom har. Det rapporterar SVT Vetenskap.

– Resultaten visar att det finns ett samband mellan munbakterier och ekosystemet i magen, säger Masahira Hattori från Waseda University i Japan, en av forskarna bakom studien, till SVT.

Fyndet gjorde att forskarna som ett nästa steg gick igenom databaser med tarmfloreanalyser från patienter med inflammatorisk tarmsjukdom, IBD. Resultatet visade att tarmfloran hos dessa patienter hade bakterier med samma typ av dna som fanns hos mössen.

Annons
Annons

Studier om att minska bakterier

Samtidigt som resultaten ger en indikation om vad som kan orsaka inflammation i tarmen krävs fler studier för att få hela bilden av tarmsjukdom. Till exempel vad som händer om man minskar vissa bakteriesorter hos patienter med inflammationssjukdomar.

Studien besvarar inte heller frågan om bra munhygien kan förhindra utvecklingen av vissa sjukdomar.

    Källor

  • SVT - https://www.svt.se/nyheter/vetenskap/munbakterier-fran-manniskor-gav-tarminflammation-hos-moss

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons
Annons