Tarmsjukdom hos äldre behandlas med äldre läkemedel

Crohns sjukdom och ulcerös kolit är vanligt hos äldre men patienter över 60 år behandlas ofta med kortisonpreparat, i stället för nyare mediciner som påverkar immunsystemet. Det visar en omfattande svensk registerstudie, publicerad i Gastroenterology.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-11-15
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

Idag består behandlingen vid inflammatorisk tarmsjukdom, Crohns sjukdom och ulcerös kolit, av inflammationsdämpande medicinering och kirurgi. Många insjuknar i 20–30-årsåldern och tidigare forskning har hävdat att sjukdomsdebut hos äldre över 60 år är ovanligt. Men nu har forskare vid Karolinska Institutet kartlagt förekomsten av inflammatorisk tarmsjukdom (IBD) i olika åldersgrupper och jämfört behandling och nyttjande av vård.

Resultatet visade att drygt en femtedel av alla nyinsjuknade var över 60 år samt att äldre patienter använde mer sjukvård än de yngre grupperna. Äldre IBD-patienter opererades även i större utsträckning än de yngre patienterna.

– Det är alltså vanligt att man insjuknar vid 60 år eller senare och vi fann inga bevis för att förloppet skulle bli mildare hos äldre, säger Åsa Hallqvist Everhov, forskare vid institutionen för klinisk forskning och utbildning, Södersjukhuset (KI SÖS) på Karolinska Institutet och kolorektalkirurg på Södersjukhuset i Stockholm.

Annons
Annons

Stora skillnader i läkemedelsbehandling vid tarmsjukdom

Forskarna fann att det var stora skillnaderna i medicinering mellan åldersgrupperna. Medan yngre patienter ofta fick moderna immunmodulerande läkemedel och biologiska läkemedel av typen TNF-hämmare fick äldre oftare kortisonpreparat.

– Vi vet inte orsaken till det här, men det skulle kunna handla om antingen underförskrivning till äldre eller ett adekvat val då de nyare läkemedlen är förenade med vissa risker och biverkningar. Äldre patienter har ofta redan andra potenta läkemedel, säger Åsa Hallqvist Everhov.

Studien inkluderade alla nya fall av IBD i Sverige under 2006 till 2014, totalt cirka 28 000 patienter. Patienterna delades upp i de tre grupperna med debut som barn (<18 år), vuxna (18-59 år) och äldre (≥60 år).

Annons
Annons

Nästa forskningssteg är att undersöka orsakerna till skillnaderna i behandling, vilket KI-forskarna nu planerar att göra.

Läs hela studien här.

    Källor

  • Karolinska institutet - http://ki.se/nyheter/aldre-tarmsjuka-far-aldre-mediciner

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons