Fick fel behandling – nu varnar hon andra med nokturi
Krävs medicinsk kunskap för att patienten ska få rätt hjälp för sin nokturi? Så var fallet för pensionären Titti, som tidigare arbetet som sjuksköterska. Nu berättar hon om sin upplevelse och överläkaren Aino Fianu Johansson ger sin syn på det hela.

Pensionären Titti var i övrigt frisk när hon började vakna på nätterna för att tömma blåsan. Det kunde röra sig om fyra till fem gånger per natt.
– Det var ju stora mängder, mer än vad man kissade på dagen. Jag tyckte att jag var vaken varannan timme och jag är en sådan person som har svårt att somna om så nattsömnen minskade ordentligt, säger Titti, som är sjuksköterska i grunden.
Med tiden blev hon allt tröttare på dagarna vilket inte var något som passade en så aktiv pensionär som Titti. Hon insåg att något inte stod rätt till och började söka runt på nätet efter svar, hamnade på Netdoktor.se där hon läste om nokturi och kände igen sig. Där hittade hon även en urinmätningslista som hon fyllde i och tog med sig till vårdcentralen.
Fick vätskedrivande läkemedel
Av läkaren fick Titti diagnosen nokturi och ett recept på vätskedrivande medicin.
– Läkaren menade att om jag tar det på dagen så kommer jag inte behöva gå upp på natten, men det var ju ändå samma sak – trots att jag gick så många gånger på dagen, säger Titti.
Flera riskfaktorer avgör hypotermi vid operation
Lär dig mer om perioperativ hypotermi genom NetdoktorPros webbaserade utbildning.
Även Aino Fianu Jonasson, överläkare i gynekologi och obstetrik vid Karolinska universitetssjukhuset ifrågasätter behandlingsvalet.
– Vätskedrivande till en patient med nokturi? Det är inget jag känner att jag kan skriva under på, säger Aino Fianu Jonasson.
Efter 14 dagar slutade Titti med medicinen och bad i stället om ett nytt läkemedel, med den aktiva substansen desmopressin, som hon hade läst om. Något som läkaren till en början var tveksam till. Titti tror att det berodde på att man måste göra regelbundna återbesök när man äter det. Men Aino Fianu Jonasson menar att det inte stämmer.
– Är man över 65 år ska man kolla natrium innan behandling samt tre dagar efter. Har man nokturi så krävs inte fler återbesök än så.
Missnöjd med bemötandet i vården
Titti upplever att nokturipatienter skickas mellan olika vårdinstanser och att det gäller att få rätt läkare som vet hur man behandlar sjukdomen. Efter diskussion skrev läkaren i alla fall ut preparatet som Titti hade bett om och idag är hon fri från sina besvär.
Öka din kunskap om migrän
Genom denna fortbildning kan du enkelt ta del av den senaste kunskapen om migrän, en neurovaskulär huvudvärk som drabbar omkring 15 procent av befolkningen. Trots den höga förekomsten antas migrän vara ett underdiagnostiserat tillstånd.
– För det mesta sover jag från det att jag går och lägger mig vid elvatiden på kvällen till sex-sju på morgonen, det är ju ett helt annat liv, säger hon men tycker det är tråkigt att hon inte fick ett bättre bemötande på vårdcentralen.
– Jag upplevde att de tyckte att det var normalt att man som äldre gick mycket på toa på natten. Men då tog jag ju med mig listorna och stod på mig.
Överläkaren Aino Fianu Jonasson vill lyfta fram ännu ett läkemedel vid behandling av nattlig urinproduktion. Det är ett nytt könsspecifikt preparat som är möjligt att även använda upp i högre åldrar.
– I primärvården är många försiktiga med att skriva ut det. Läkemedlet har nog inte blivit så vanligt än men det är ju enklare än andra nokturibehandlingar, säger Aino Fianu Jonasson.
-
Prostatacancer
En cancerform som drabbar blåshalskörteln, prostata, och är den vanligaste maligna sjukdomen hos svenska män. Närmare 11 000 nya fall av prostatacancer diagnostiseras varje år.
-
"Fler bör vaccinera sig mot bältros"
Då varicella zostervirus, som orsakar bältros, sitter i nervsystemet kan det påverka hela kroppen. Skulle folk veta hur allvarligt bältros är skulle fler vaccinera sig, menar professor Lars Lindquist vid Karolinska Institutet.
-
Eva, 77, lever med smärta efter bältrosinfektion
Kommer jag få uppleva en smärtfri dag innan jag dör? Den frågan ställde sig Evas mamma som under drygt 40 år levde i sviterna av sin bältrosdiagnos. En sådan dag kom aldrig – och i samband med moderns bortgång drabbades även Eva själv.
-
Lindrig kognitiv störning (MCI)
MCI definieras genom att tillståndet ger en märkbar sänkt kognitiv funktion inklusive minnesförsämring, med en försämring över tid som innebär en ökad risk för att utveckla demens.
-
Vanliga patientfrågor om förmaksflimmer
Kan du besvara de vanligaste frågorna om flimmer? Anders Englund, docent i kardiologi med specialisering inom elektrofysiologi, förbereder dig inför mötet med patienten.
-
Beteendemässiga och psykiska symtom vid demens (BPSD)
Nästan alla med demens upplever BPSD under sjukdomsförloppet. BPSD som dominerar vid Alzheimers sjukdom är passivitet, depression och ångest.
-
Polyfarmaci hos äldre
-
Ett steg närmare godkännande av omtalad Alzheimerterapi
Läkemedelsföretaget Eisai har ansökt om ett godkännande i EU gällande Alzheimerläkemdlet lekanemab.