Nyhet | Geriatrik

Analys av ögonrörelser ska avslöja tidiga tecken på Alzheimer

Med hjälp av artificiell intelligens analysera inspelade ögonrörelser och på så sätt  upptäcka Alzheimers sjukdom i ett tidigt stadium. Det är målet i ett nytt svenskt forskningsprojekt.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-05-26
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

I forskningsvärlden är det sedan tidigare känt att ögonrörelser speglar hjärnans kognitiva processer och vidare att avvikande rörelsemönster tyder på tecken på exempelvis demens.

– Till en början kommer vi att spela in ögonrörelser hos patienter som redan har fått en Alzheimerdiagnos och både innan och efter medicinering, säger Fredrik Wetterhall, vd för It-företaget som leder projektet.

De har fått 1,9 miljoner kronor i anslag från Vinnova för att, i samarbete med forskare vid Karolinska institutet. utveckla en metod där man med hjälp av artificiell intelligens (AI) ska kunna upptäcka tidiga tecken på Alzheimers sjukdom. Men även Parkinson. Projektet kommer inledas med en förstudie med ett par hundra patienter.

Annons
Annons

– Men visionen är att alla ska kunna screenas hemma när de läser sin tidning, säger Fredrik Wetterhall.

Så går screeningen vid Alzheimer till

Personen läser texter på en skärm samtidigt som en speciell kamera spelar in ögonrörelserna. Genom att både analysera patienter med och utan diagnos kommer inspelningarna samlas i ett bibliotek.

– Med hjälp av AI kan sedan datorn identifiera olika rörelsemönster som är utmärkande för personer med Alzheimer eller Parkinson. Ju fler rörelsemönster som läggs in i biblioteket desto bättre blir datorn på att känna igen mönstren, säger Fredrik Wetterhall.

Annons
Annons

Han poängterar dock att ögonrörelseanalysen inte är ett diagnostiskt verktyg i sig, utan en screeningmetod som kan användas för att upptäcka de som visar tecken på sjukdom och som tidigt kan utredas vidare.

– Projektet är tänkt att pågå i ett och ett halvt år och vi hoppas ha de första resultaten i slutet av 2018. Därefter får vi se hur vi går vidare, säger Fredrik Wetterhall.

 

    Källor

  • Läkemedelsvärlden - http://www.lakemedelsvarlden.se/ogonrorelser-kan-avsloja-tidiga-tecken-pa-alzheimer/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons