senior.jpg
Nyhet | Geriatrik

Antidepressiv medicin ökar inte fallrisken hos äldre

Svenska myndigheter har tidigare rekommenderat läkare att inte skriva ut antidepressiva läkemedel till äldre på grund av fallrisk. Ny forskning från Örebro universitet visar att det i själva verket är bakomliggande sjukdomar samt depression som ökar risken för fallolyckor. 

– Det finns inte någon anledning att tveka att sätta in antidepressiv medicin till äldre med hänsyn till fallrisken, säger Jon Brännström, doktorand vid Umeå universitet.


Publicerad den: 2019-01-04
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Annons

I tidigare studier har man sett samband mellan antidepressiva läkemedel och fallolyckor med fraktur, något som gjort att Socialstyrelsen och Läkemedelsverket också varnat för att skriva ut antidepressiva läkemedel till äldre med fallrisk. Nu visar ny forskning från Umeå universitet att antidepressiv medicin inte ökar risken för fallolyckor bland äldre. I stället kan bakomliggande sjukdomar och depression vara boven i dramat. 

– Resultaten talar för att det inte finns någon anledning att tveka att sätta in antidepressiv medicin till äldre med hänsyn till fallrisken. Om den antidepressiva behandlingen är effektiv skulle risken för fallolyckor tvärtom kunna minska, säger Jon Brännström.

Annons
Annons

Fler fallolyckor utan antidepressiv medicin

I studien har forskarna följt alla svenskar över 65 år som hämtat ut antidepressiva läkemedel mellan år 2006 och 2011. Det jämfördes sedan med personer i motsvarande ålder som inte använde antidepressiva läkemedel under samma period.

Resultatet visar att de som fick antidepressiva läkemedel råkade ut för mer än dubbelt så många höftfrakturer redan innan de påbörjade den antidepressiva behandlingen. Flest höftfrakturer inträffade två till fyra veckor innan personerna började ta antidepressiv medicin. Sambandet var likadant i alla åldersgrupper oavsett kön och för alla typer av antidepressiva läkemedel.

Läs även: Unika data om långvarig smärta hos äldre

Inte befogat att äldre går obehandlade mot depression

Enligt forskarna är det därför omöjligt att det är den antidepressiva medicinen som orsakade ökningen av fallolyckorna. Mer troligt är att bakomliggande sjukdomar och depression orsakar den ökade risken för fallolyckor.

– Orsaken kan vara både att personer som får antidepressiv medicin har flera andra bakomliggande sjukdomar och att depression i sig ökar risken för fallolyckor. Även om detta är en observationsstudie som inte visar direkta orsakssamband, antyder resultaten att det inte är befogat att låta äldre gå med obehandlad depression av rädsla för frakturer, säger Jon Brännström.

Studien publicerades först i den vetenskapliga tidskriften JAMA Psychiatry.

Annons
Annons

 

    Källor

  • Umeå universitet - https://www.umu.se/nyheter/antidepressiv-medicin-ger-ingen-okad-fallrisk-for-aldre_7446473/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons