Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Geriatrik

Bra munvård ger friskare ålderdom

Ny forskning visar att vart tionde dödsfall i lunginflammation på äldreboenden skulle kunna förebyggas med bättre munhygien.
Annons

Ny forskning visar att vart tionde dödsfall i lunginflammation på äldreboenden skulle kunna förebyggas med bättre munhygien. Studien visar att det är väldigt viktigt att äldre personer har god munhygien eftersom bakterier från munhålan annars kan sprida sig till svalg och lungor, vilket kan leda till lunginflammation. På sjukhus och äldreboenden är lunginflammation en av de vanligaste dödsorsakerna, rapporterar Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter.

Med anledning av detta har man i ett forskningsprojekt låtit utbilda personalen på vissa ålderdomshem. Petteri Sjögren, som är en av forskarna och initiativtagarna till projektet, anser att 75 procent av de som bor på äldreboenden är i behov av hjälp med sin munhygien, men endast 7 procent får den hjälp de behöver.

Annons
Annons

En utvärdering av projektet visar att det lönar sig utbilda personalen. De äldres munhygien förbättrades samt allmänhälsan, vilket i sin tur kan minska de totala vårdkostnaderna.

– 1,5 år efter att utbildningen startade har munhälsan blivit bättre hos de boende på ålderdomshemmen, säger Petteri Sjögren till SVT: s Vetenskapsnyheter.

    Källor

  • Sveriges Televisions Vetenskapsnyheter - http://svt.se/2.108068/1.2244731/friska_tander_ger_friskare_alderdom?lid=puff_2244893&lpos=rubrik

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.