Nyhet | Geriatrik

Bromsa åldersrelaterade sjukdomar - på ett nytt sätt

Det handlar om en ny inriktning i forskningen kring biologiskt åldrande - från nuvarande fokus på enskilda beståndsdelar i cellerna till hur delarna kommunicerar med varandra. Detta framgår i en artikel i tidskriften Cell.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-03-24
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

– De flesta sjukdomar vi känner till är på ett eller annat sätt relaterade till ålder. Vi är ju mycket mer mottagliga för nästan allt när vi blir gamla, och det har att göra med en nedbrytning av många cellulära funktioner, konstaterar Thomas Nyström, professor i mikrobiologi på Sahlgrenska akademin.

I tidskriften Cell ger Thomas Nyström och kollegan Daniel Gottschling en överblicksbild och stakar ut vägen för framtida forskning kring biologiskt åldrande. Bakgrunden är en allt äldre befolkning där alzheimer, cancer, hjärta-kärlsjukdomar och mycket annat ökar.

– Många som i dag studerar en viss typ av cancer eller diabetes har kanske enbart koncentrerat sig på en enskild typ av organeller, men för att förstå hur de här sjukdomarna uppkommer med stigande ålder måste man tänka på hela cellernas funktion och kommunikation, säger Thomas Nyström.

Annons
Annons

Bromsa processen

Genom att förstå den kommunikation som pågår i cellerna är målet att kunna bromsa åldersrelaterade sjukdomar. Första steget är att identifiera vilka gener, proteiner eller annat som är involverande i processen.

– Om vi identifierat dem kan vi sedan se hur man på något sätt, terapeutiskt, kan öka deras funktion under åldrandets gång, säger Thomas Nyström.

    Källor

  • Sahlgrenska universitetssjukhuset - http://sahlgrenska.gu.se/forskning/aktuellt/nyhet//ny-inriktning-i-forskningen-kring-biologiskt-aldrande.cid1432725

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons