Fallolyckor ska förhindras med ny utbildning
För att minska antalet fallolyckor lanserar nu Socialstyrelsen en nationell utbildning för vård- och omsorgspersonal. Syftet är att stärka kompetensen inom det här området, menar Karin Thorheim, utredare på Socialstyrelsen.
Under 2016 omkom över 1 000 personer och närmare 70 000 skadades så allvarligt att de fick läggas in på sjukhus. I det pågående arbetet med fallprevention har Socialstyrelsen nu tagit fram en nationell webbutbildning för personal inom hälso- och sjukvård samt inom social omsorg.
– Inför lanseringen av utbildningen gjorde vi en analys och intervjuade bland annat personer som arbetar i verksamheterna kring vad som behövs. Då visade det sig att det fanns behov av mer stöd i arbetet. Det framkom också att genomförandet och uppföljningen av det fallpreventiva arbetet kan utvecklas, säger Karin Thorheim, utredare på Socialstyrelsen.
Utbildningen finns nu tillgänglig och under nästa år ska den utvärderas och följas upp.
Gå till utbildningen om att förebygga fallolyckor här.
- Socialstyrelsen - http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2017/nyutbildningskaminskafallolyckor
Källor
-
Prostatacancer
En cancerform som drabbar blåshalskörteln, prostata, och är den vanligaste maligna sjukdomen hos svenska män. Cirka 10000 nya fall diagnostiseras varje år och denna siffra har ökat kraftigt sedan 1960-talets början.
-
Hjärtinfarkt
Termen hjärtinfarkt skall användas när det finns belägg för myokardiell nekros orsakad av myokardiell ischemi. I Sverige uppgår antalet hjärtinfarkter till cirka 50 000 per år. Incidensen av hjärtinfarkt har dock under de senaste decennierna sjunkit för varje år.
-
Vad ligger bakom svullnaden i Astrids vänsterben?
Pensionären Astrid, 77 år, söker till akutmottagningen efter att sedan tre dygn märkt att vänster ben svullnade upp. Det stramar när hon går och hon har fått lite feber och hosta samt har ont på höger sida av bröstkorgen vid djupandning.
-
Pneumoni: Därför drabbas äldre av höga vaccinkostnader
Förekomsten av pneumoni är tydligt åldersrelaterad och risken för allvarlig sjukdom och komplikationer ökar med stigande ålder. Idag täcks pneumokockvaccination bara av Folkhälsomyndighetens icke-bindande rekommendation. Något som gör att antalet vaccinerade skiljer sig stort runt om i landet.
-
Unika data om långvarig smärta hos äldre
Att smärtpatienter utgör en stor del av professionens vardag kan utläsas av svaren i NetdoktorPro:s avslutade läkarutbildning om långvarig smärta hos äldre. Över 20 procent av deltagande läkare uppgav att de näst intill träffar en smärtpatient om dagen.
-
Långvarig smärta hos äldre
Långvarig smärta är kanske den vanligaste folksjukdomen och olika beräkningar visar att mellan 10 och 20 procent av befolkningen är drabbad. Hos de äldre är problemet ännu större.
-
Rekordvärmen slår hårt mot personer med dysfagi
Hos de som är friska och och får i sig vätska gör den rådande sommarvärmen ingen skada. Men vissa grupper är mer känsliga för höga temperaturer och experter går ut och varnar för vätskebrist. Personer med sväljsvårigheter, dysfagi, är i farozonen.
-
Förebygga ohälsa hos äldre - insatser saknas
Precis som de allra yngsta har äldre personer över 65 år sämre immunförsvar och löper högre risk för att drabbas av komplikationer vid sjukdom. När ska ett nationellt vaccinationsprogram för riskgruppen äldre införas?
Kommentarer
Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.
Inga har kommenterat på denna sida ännu