Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Geriatrik

Färre undernärda när kraven på vården skärps

Efter flera omskrivna fall med äldre som blivit uttorkade och undernärda på äldreboenden skärps nu kraven på vården. Från och med årsskiftet gäller de nya, tuffare reglerna.
Annons

– För lite eller fel mat kan få lika förödande konsekvenser som fel läkemedel för någon som är sjuk eller gammal. Med tydliga rutiner för att förebygga, upptäcka och behandla undernäring kan både onödigt lidande och dödsfall undvikas, säger Katrin Westlund, jurist på Socialstyrelsen, i ett uttalande på myndighetens hemsida.

Hon menar att undernäring kan vara svårt att upptäcka och att det kräver att man inom vården arbetar systematiskt utifrån särskilda rutiner. Just rutiner kring undernäring blir hädanefter ett krav inom såväl sjukvård, äldreomsorg som vissa boendeformer för personer med funktionsnedsättningar. Exempelvis måste hemtjänstpersonal veta hur man ska reagera på trötthet, förvirring och halvätna matlådor, säger Katrin Westerlund.

Risken för undernäring ökar när man blir gammal och sjuk. En undernärd person drabbas ofta av negativa följdeffekter som depression och infektionskänslighet.

De nya reglerna som börjar gälla den 1 januari nästa år.

Annons
Annons

    Källor

  • Socialstyrelsen - http://www.socialstyrelsen.se/nyheter/2014september/skarptakravpaattforebyggaundernaring

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.