Nyhet | Geriatrik

För att minska övermedicinering till äldre

En diagnostisk checklista som ska minska övermedicinering bland äldre. Det har Socialstyrelsen fått i uppdrag att ta fram.

Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-03-10
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

På uppdrag av Regeringen ska Socialstyrelsen ta fram en checklista som ska hjälpa behandlande läkare och sjuksköterskor att notera symtom som är speciellt viktiga att utreda hos äldre personer. Listan ska visa vilka diagnoser som oftast är orsaken till symtomen. På så vis ska listan underlätta för vårdpersonal att ge korrekta indikationer och därigenom få en mindre omfattande läkemedelsbehandling.

Läs även: Äldre blir ofta avvisade vid nokturi

Annons
Annons

För att ytterligare förstärka patientsäkerheten ska Socialstyrelsen kartlägga egenvårdsrådgivningen på öppenvårdsapoteken. Något som ska visa om det finns ett behov av kunskapsstöd till apoteken för den typen av rådgivning.

– De här uppdragen är två exempel på hur vi i den nationella läkemedelsstrategin arbetar för en säkrare läkemedelsanvändning och bättre hälsa hos befolkningen. De kan båda bidra till en mer jämlik vård, säger sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S).

Uppdragen ska stå klara under 2018.

Annons
Annons

    Källor

  • Läkartidningen - http://lakartidningen.se/Aktuellt/Nyheter/2017/03/Checklista-ska-minska-overmedicinering-bland-aldre/

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons