Nyhet | Geriatrik

Forskare: Här uppstår Alzheimers sjukdom

För första gången visar nu svenska forskare var i hjärnan de tidigaste tecken på Alzheimers uppstår. "Det är en stor pusselbit i Alzheimerforskningen som nu faller på plats", säger Sebastian Palmqvist, docent vid Lunds universitet och läkare vid Skånes universitetssjukhus.


Carro webb ljusare
Publicerad den: 2017-11-03
Författare: Caroline Holmqvist, Redaktör, Netdoktor, NetdoktorPro

Annons

De första förändringarna som uppstår i hjärnan vid Alzheimers sjukdom sker genom inlagring av proteinet β-amyloid (beta-amyloid). Något som börjar redan 10–20 år före de första märkbara symtomen hos patienten. Nu visar en forskargrupp från Lunds universitet var i hjärnan som den inledande ansamlingen av β-amyloid uppstår. Nämligen i hjärnans inre delar på platser som framförallt sammanfaller med ett av hjärnans viktigaste funktionella nätverk, det så kallade default mode-nätverket.

– Det är en stor pusselbit i Alzheimerforskningen som nu faller på plats. Tidigare har vi inte känt till var i hjärnan sjukdomens tidigaste stadier kan avläsas. Nu vet vi vilka delar av hjärnan vi ska sätta under lupp för att så småningom även kunna förklara varför sjukdomen uppstår, förklarar Sebastian Palmqvist, docent vid Lunds universitet och läkare vid Skånes universitetssjukhus.

Unik metod för att identifiera riskpersoner

Hindret inom forskningsvärlden har varit att ta reda på vilka individer som senare i livet riskerar att utveckla Alzheimers. Men nu har lundaforskarna utvecklat en ny metod för att tidigt identifiera personer som börjar ansamla β-amyloid och därmed är i riskzonen. Metoden kombinerar flera mätvärden, bland annat från bilder av hjärnan med PET-kamera och ryggvätskeprov.

Annons
Annons

– När vi nu vet var Alzheimers sjukdom startar kan vi förbättra diagnostiken genom att tydligare koncentrera oss på dessa delar av hjärnan, till exempel vid medicinska bildundersökningar med PET-kamera, säger Oskar Hansson, professor vid Lunds universitet och överläkare vid Skånes universitetssjukhus.

Studien som har genomförts i samarbete med Göteborgs universitet och University of California bygger på data från över 400 personer i USA och lika många från det svenska forskningsprojektet BioFINDER, alla med en förhöjd risk att utveckla Alzheimers sjukdom. Deltagarnas hjärnstatus följdes upp under två år och jämfördes med en kontrollgrupp. Resultaten är publicerade i tidskriften Nature Communications.

    Källor

  • Lunds Universitet - http://www.lu.se/article/ny-forskning-visar-var-i-hjarnan-de-tidigaste-alzheimer-tecknen-uppstar

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons