Intresseområden sparade.
Tack, din epostadress är nu registrerad.
Nyhet | Geriatrik

Forskas för lite på äldre

Äldre är en grupp som sällan inkluderas i kliniska studier trots att de utgör nästan en femtedel av befolkningen. Nu vill SBU se en förbättring, skriver man i sin rapport till Socialdepartementet.

Publicerad den: 2015-05-22

Annons

Ett bättre stöd till forskning om diagnostik och behandling av äldre är ett av SBU:s förslag inför den nya forskningspropositionen inom områdena strukturella förändringar, behandlingsmetoder och hälsotillstånd. De äldre inkluderas alltför sällan i kliniska studier trots att de utgör närmare en femtedel av befolkningen, skriver SBU i sin rapport till Socialdepartementet.

Även Tandvårds- och läkemedelsförmånsverket, TLV, har lämnat en rapport med inriktning mot tandvårdsforskning. De säger sig också vilja ha mer medel för att förbättra kunskapen inom områdena tandvård och äldrevård.

Annons
Annons

I SBU:s rapport föreslås även ett ökat stöd till klinisk tillämpad behandlingsforskning. Om den offentligt finansierade forskningen var av bättre kvalité skulle forskningsresultaten göra större nytta, påpekar SBU.

Tycker du att det behövs tydligare satsning på forskning om äldre? Inom vilka områden i så fall? Kommentera gärna direkt under artikeln.

    Källor

  • Dagens Medicin - http://www.dagensmedicin.se/artiklar/2015/05/13/sbu-aldre-alltfor-sallan-med-i-svensk-klinisk-forskning/?x=MjAxNS0wNS0xNSAxNzoyMDozNQ==

Du har valt bort en eller flera kakor vilket kan påverka viss utökad funktionalitet på siten.

Annons