Massage kan lugna dementa bättre än medicin
Nyhet | Geriatrik

Massage kan lugna dementa bättre än medicin

Beröring och massage kan fungera bättre än läkemedel för att lugna ned en person med demens. Det visar en stor översiktsstudie som Sveriges Radio rapporterar om. 


Publicerad den: 2019-10-18
Författare: Veronica Alvarez, Redaktör

Annons

Omkring 50 miljoner människor lever med demens runt om i Världen, och ilska och oro är en del av sjukdomsbilden. En sammanställning av tidigare forskning visar nu att fysisk kontakt och beröring kan vara effektivare än lugnande medicin när syftet är att behandla en upprörd demenspatient. 

Den aktuella studien från Kanada bygger på 160 studier om effekterna av lugnande läkemedel, jämfört med alternativa metoder som exempelvis massage. 

Någon som inte är förvånad över resultatet är neurofysiolog Helena Backlund Wasling, som själv forskar kring beröring vid Sahlgrenska akademin. 

– Jag tycker att det är ett oerhört värdefullt arbete de här forskarna har gjort att gå igenom allt det här materialet och visa att det faktiskt finns evidens för den här typen av icke-läkemedelsbehandling för den här patientgruppen, säger hon till Sveriges Radio. 

Fortbildning: Lär dig mer om skelettmetastaser

Annons
Annons

 

    Källor

  • Sveriges Radio - https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=406&artikel=7322410

Kommentarer

Du måste logga in för att kunna skriva kommentarer. Logga in.

Inga har kommenterat på denna sida ännu


Annons
Annons
Annons